GÜNÜN TUMBLR’I: GENERATİF SANATA SARILAN BLOG

GÜNÜN TUMBLR’I: GENERATİF SANATA SARILAN BLOG


Mirc’den Sonra Sanat Artik Bot’lara Emanet


Günün Tumblr’ına garip bir blogu konuk ediyoruz. Gelişi güzel yaratılmış Photoshop görselleri yaratan bir bot’a teslim edilmiş blog yayına alındı. No Work Flow adlı blog, bir bilgisayar sistemine yani bir bot’a teslim. mIRC dönemlerinden tanışıklığımız olan bot, kafasına göre görseller yapıp belirli aralıklarla blog üzerinden paylaşıyor.

 

 

Bir bilgisayar programının ürettiği bu görseller “Generatif sanat” dalına giriyor. Peki, “Generatif sanat” nedir? Generatif sanat, üretimini “rastgele” kavramının altına gizlemiş sanat eserleriyle gerçekleşir. Algoritmalarla yazıldıktan sonra bilgisayarlara teslim edilen ve böylelikle eserin üretimini de bilgisayara bırakan bir sanat türüdür.

 

 

Algoritmik bilgisayar programları bilgisayarların rastgele üretime geçmesini sağlayarak ortaya tamamen bilgisayar sistemine ait, müdahale edilemeyen eserler çıkartır. Tasarımın başarısı bazı kural, modelleme ve optimizasyonlarla sisteme girilerek yaratıcılık oranı belirlenebilir. Bu yapılmazsa da az önce de dediğimiz gibi; bilgisayar rastgele, kafasına göre çalışır.

 

 

 

 

Blogu kendiniz de ŞURADAN ziyaret ederek daha yakınan inceleyebilirsiniz.