TRUE DETECTIVE’İN SENARYOSU ÇALINTI MI?

TRUE DETECTIVE’İN SENARYOSU ÇALINTI MI?


Dizinin Yaraticisina Suç Duyurusu


HBO’nun bağımlılık yaratan dizilerinden efsane olma yolunda ilerleyen True Detective’in çalıntı olduğu iddiaları ortalığı karıştırdı. Dizinin ikinci sezonu hakkında dedikodu kazanı kaynayadursun bir anda ortaya çıkan bu haber dizinin hayranlarını hüzne boğdu. 

 

 

True Detective’in yapımcısı, yaratıcısı ve senaristi Nic Pizzolatto’ya fikri mülkiyet hırsızlığı suçlaması yapıldı. Ferdi Tayfur'un Ata Demirer’e açtığı 'çalıntı senaryo' davasından beri böyle bir suçlama görmemiştik. HBO yetkilileri konuyla ilgili olarak ser verip sır vermese de, bu girişim diziye yapılan ilk suçlama değil. Pizzolatto hakkında, mahkemenin dava açılması için yeterli delil olmadığını belirtmesinin ardından konu suçlamaya boyutunda kaldı.

 

 

 

Bir ateist  ve bir ülkücü detektifin yaman takip hikayelerini anlatan True Detective’in birinci sezon son bölümünün final sahnesindeki “Time is a flat circle” tabirinin Friedrich Nietzsche’nin “Böyle Buyurdu Zerdüşt”ünden çalıntı olduğu iddia edildi. Yapımcı Nic Pizzolatto ise yaptığı açıklamada; dizide Robert Chambers’ın The King In Yellow’una, Laird Barron ve H.P. Lovecraft’a saygı duruşu yapan göndermeler olduğuna dikkat çekti. Matthew McConaughey’in oynadığı Rust Cohle karakterinin de bir Amerikan nihilist korku yazarı olan Thomas Ligotti'nin The Conspiracy Against the Human Race: A Contrivance of Horror adlı eserinde yer alan felsefeye sahip bir karakter olduğunu belirtti. Kısacası; serinin yazarı Nic Pizzolatto, Ligotti gibi bazı yazarların ve garip doğaüstü korku türünde metinlerin onu etkilemiş olduğunu doğruladı. Pizzolatto, özellikle de; Ligotti'nin sözlerinden biri olan “Who’s to say what is ‘theft’ in a cold and empty universe, in which every one of us has been stolen from nonexistence, and yanked into this never-ending hurt?”den etkilendiğini söylüyor.

 

Nic Pizzolatto açıklamasında son olarak; Rust karakteri için yeni bir felsefe yaratmak zorunda olmadığını, True Detective’i izleyenlerin dizinin edebi yönü yüksek bir seri olduğunu fark edebileceğini, referanslar alabileceğini her zaman belirttiğini söyledi.