BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: NIRVANA – MTV UNPLUGGED IN NEW YORK

BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: NIRVANA – MTV UNPLUGGED IN NEW YORK


Unplugged Nirvana Keyfi


Müzik tarihinin tekerleğini icat eden grup Nirvana’nın en özel kayıtlarından biri olan MTV Unplugged In New York eşliğinde soğuk biralarımızı bir bir açıyoruz.

 

Şu an isterseniz elektronik müzik eşliğinde gecelerinizi harcayın. İsterseniz folk ve indie’ye ruhunuzu vermiş olun. Hepiniz ve hepimiz bu yola Nirvana ile baş koyduk. Şarkılarını İngilizce bilmeden ezberledik, giyimlerini kopyala yapıştır yöntemiyle üzerimize geçirdik. Arkadaşlarımızla yaptığımız ilk biralı muhabbetlerde onlardan konuştuk. Saygımızı eksik etmek, kötü laf etmedik ve kötü laf ettirmedik. Çünkü Nirvana bunu hak ediyordu. Nirvana bize gitarın başka yüzünü, söz yazımının diğer yanını, davulun taze hatlarını gösterdi.

 

 

Zaman içinde Nirvana övdüğümüz günlerin sayısı azaldı. Nirvana kasetlerinin nerede olduğunu unutur olduk. Ama hala ne zaman bir Nirvana şarkısına denk gelsek; boğazımız düğümlenir, gözlerimiz seğirmeye başlar, sırtlarda depresyon hırkası belirmeye başlar.

 

 

Bu akşam, arkamıza yaslanıyoruz ve kendimizi nostaljinin kollarına, grunge’ın şefkatine bırakıyoruz. Bu yolculukta bize eşlik etmesi için soğuk biraları yanımıza diziyoruz.

 

MTV ile arası bir türlü düzelmeyen, ‘Lanet olsun parası olup da müzik dünyasını domine edenlerin…’ diyen Nirvana’nın MTV’nin kendinden önce ismi giden serisinde yer alması dönemin en büyük olaylarından biriydi. Beth McCarthy tarafından yönetilen program, 18 Kasım 1993’te çekildi. 1993 demek Nirvana’nın popüleritesinin en yüksek olduğu zaman demek. Nevermind’ın başarısıyla hitap edebileceği en geniş kitleye hitap etmeye başlayan Nirvana’nın peşinde olmayan yoktu.

 

 

 

MTV, Nirvana ile Unplugged program yapabilmek için elinden geleni yapıyordu fakat Kurt Cobain bunu kabul etmiyordu. Uzun süre programa direnen Kurt Cobain, sonunda kendi kurallarını koyacaklarını söyleyerek MTV’nin teklifini kabul etti. Dönemin en popüler isimlerini programına taşıyan MTV, grupların popüler şarkılarını söylemelerini ve seyirciyi coşturmasını bekliyordu. Olaylar Nirvana’da çok daha ters işledi. MTV’nin teklifini kabul ettikten sonra kanal gruba soğuk biraları eşliğinde izlemesi için eski programların kayıtlarını gönderdi. Kayıtları izleyen Nirvana tüm bu programların tersini yapmaya karar verdi. Durumla ilgili olarak Dave Grohl ‘Bütün kayıtları izledik ve gruplar sanki akustik gitarla Madison Square’de çalıyorlarmış gibi davranıyorlar. Hit parçalarını çalıyorlar ve gidiyorlar.’ diyor. Bu duruma karşı çıkan Nirvana, sazı eline alınca ne çok ünlü isimleri cover’ladı ne de kendi hitlerini insanların burnuna soktu. Onlara hayatlarında izledikleri en iyi performansı sergiledi.

 

 

Nirvana müzik dünyası için çok şey demek, bizim için çok şey demek, 15 yaşındaki kardeşimiz için çok şey demek. Artık böyle gruplar gelmediği için bu akşam MTV Unplugged’a daha bir sıkı sarıldık.