BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: THE DOORS – STRANGE DAYS

BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: THE DOORS – STRANGE DAYS


Kertenkele Kral’a Sevgiler


Bir grup düşünün, 60’ların en karizmatik şarkılarına imza atsın. Hazır düşünmeye başlamışken bir frontman düşünün, kısacık yaşamında müzik tarihinin en unutulmaz ikonlarından biri olsun. Bir albüm düşünün, her çaldığında buzdolabından buz gibi biralar kendi kendine ayaklansın. Düşünme seansımızın sonuna geldiğimize göre hemen cevapları verelim. Cevaplar sırasıyla; The Doors, Jim Morrison ve Strange Days.

 

 

Eline gitar, kulağına müzik çalınmış herkesin kalbinde ayrı bir yeri olan The Doors, hem 60’lar ruhunu hem de o kimsenin dilinden düşürmediği rock’n roll kültürünü en iyi taşıyan gruplardan biriydi. Bir kere The Doors’un Jim Morrison’ı vardı. Jim Morrison tek başına o kuşağa yeterdi. Karizma kavramının yaratıcılarından biri olan Jim Morrison, henüz küçük yaştayken tanık olduğu kaza sonrası ölümü tanıdığını iddia ediyordu.

 

 

Hayata bizim baktığımız taraftan bakmadığı her halinden belli olan Jim Morrison’ın, efsanenin halk arasındaki karşılıklardan biri olan The Doors’un ve evladiyeliğin evladiyeliği albüm Strange Days’in şerefine buz gibi biralarımızı açıyoruz.

 

Strange Days, 1967’de yayınlandığında The Doors’un ikinci albümü olma şerefini taşıyordu. Beklentiler çok büyüktü. Fakat işler beklenilen gibi gitmedi ve Strange Days, yayınlandığı tarihte The Doors’un yüzünü güldürmed. Albümün yapımcısı Paul Rothchild, Stange Days hakkında ‘Hepimizin bu albümün en iyisi olduğuna inanıyorduk. Ama Strange Days The Doors’un kariyerindeki en başarısız satış rakamlarına erişti. Albüm yayınlanmadan önce Strange Days’in The Beatles’ın yaptığı her şeyden daha büyük olacağı konusunda hemfikirdik.’ diyor.

 

Yayınlanmasının üzerinden 47 yıl geçmiş bir albümden bahsediyoruz. Bu 47 yılda müzik dünyasının köprülerinin altından çok sular aktı, The Doors Spotify’a transfer oldu. Kıymet üstüne kıymet kazandı. O zamanlar insanların yeterince önem vermediği Love Me Two Times, artık Bağcılar’da bile barlarda çalınıyor. Annelerimiz bile Facebook’tan People Are Strange paylaşıyor.

 

 

Böyle bir klasiğe imza atmak her baba yiğidin harcı değildir. Buna saygı duymak ise her baba yiğidin harcıdır. Biz bu akşam The Doors’un ve Jim Morrison’ın dehasına ayırdık, günün yorgunluğunu soğuk biralarımızla atarken arkada Strange Days’I bangır bangır bağırttık. Şerefine Lizard King!