ANTI-SELFIE AYNASI: NARSİZME SANATLA DUR DEMEK

ANTI-SELFIE AYNASI: NARSİZME SANATLA DUR DEMEK


özçekime Kisa Ve öz Cevap


Otoportrenin teknoloji ile buluşup, narsizmi fotoğrafa döktüğü, “Bakmıyormuşum gibi çek”ten daha itici ve ardındaki psikolojik faktörlerin henüz keşfedilemediği selfie, telefonların ön kamerasının çıktığı güne lanet okutuyor. Sosyal medyada arkadaş bloklatan, bizi çeşit çeşit ördek dudaklara, Miley Cyrus’ın diline ve James Franco’nun kasık kıllarına maruz bırakan, Oxford’a göre 2013’ün kelimesi ve son zamanların bitmek tükenmek bilmeyen trendine dur demenin vakti çoktan gelmişti.

 

Fransız sanatçılar Chloe Cure ve Bertrand Lanthiez, ‘We Are Narcissus’ projesi ile insanlık namına selfie’ye sanatsal bir savaş açtı ve anti-selfie aynayı yarattı. Su ve hoparlörler sayesinde, ayna işlevi gören düzenek titreşimlerle her saniye daha da  bozuluyor ve insana kendi görüntüsü ile olan ilişkisini sorgulatmayı amaçlıyor.

 

 

Yunan efsanesindeki suda gördüğü kendi yansımasına aşık olan ve orayı terk edemediği için ölen bir adamın hikayesinden esinlenen projenin günümüz örneklerini bulmak zor değil. Selfie çekmeye çalışırken uçurumdan düşen ve ölen bir anne babanın, selfie’nin somut tehlikelerini ziyadesiyle açık bir şekilde anlattığını düşünüyor, bu trendin biteceği günleri sabırsızlıkla bekliyoruz.