KIÇ KADAR YERE DÜNYALARI SIĞDIRAN EVLE TANIŞIN

KIÇ KADAR YERE DÜNYALARI SIĞDIRAN EVLE TANIŞIN


İsviçre çakisindan Hallice Apartman Dairesi


Malum günümüz büyük şehirlerinde arsa fiyatları ateş pahası. Zamanında tarla olan ve dedelerimizin yok pahasına ellerinden kaçırıp bizi zengin olmaktan eden bu durum yüzünden özellikle büyük şehirlerde metrekare başına düşen fiyatlar bile baş döndürücü.

 

 

Bu durumun farkına varan Kitoko adındaki uyanık Fransız mimarlık şirketi, her bir metrekarenin etinden sütünden sonuna kadar yararlanmayı kafaya koyarak harekete geçmiş. Akıl alıcı derecede zenginler dışında, geçmişte yaygın olarak kullanılan hizmetçi, kahya sisteminin büyük ölçüde tarihin tozlu sayfalarında yerini alması, Paris’te eskiden bu emekçilerin kullandığı odaların boşalmasına yol açmış. Kitoko da bu odaları bulup yaşanılabilir, tam teşekküllü birer apartman dairelerine çevirmek için bir proje başlatmış.

 

 

Örnek olarak yapılan bu daire sadece 8 metrekarelik eski bir hizmetçi odası. Küçük küçük dolapların Rus matruşka bebekleri misali birbirinin içinden çıkması mantığıyla yapılan tasarımda, sıradan bir apartman dairesinde olan her şey mevcut. İsviçre çakısının ev versiyonu olan dairede dolaplar kah açılıp yatak, kah yemek masasına dönüşüyor. “Bu kadar mahremiyet de oluversin”  denilerek yapılan ve kapıyla ayrılan tek yer ise ufak bir tuvalet. Köpek bağlasan durmaz eski halinden sonra tahminimizce yüzbinlerce dolar değerinde bir apartman dairesine dönüşen bu 8 metrekarelik kutu gibi evlerden ilerleyen yıllarda daha fazla görmemiz kuvvetle muhtemel.