ARCTIC MONKEYS PLAK SATIŞLARINI NASIL KURTARDI?

ARCTIC MONKEYS PLAK SATIŞLARINI NASIL KURTARDI?


Müzik Dünyasi Sana Minnetar Am


Plak sektörünün altın çağını yaşamasında Arctic Monkeys’in parmağı var mı?

 

Herkesin peynir ekmek gibi kaptığı plakların yükselişinin gizemi bir türlü çözülemiyordu. 1990’larda ulaşılan rekor plak satış rakamı, 2013’te kırıldı. Bu mucizenin cevabı meğerse gözümüzün önündeymiş: Arctic Monkeys!

 

Plastik tarak satışını, parlak ceket satışını, briyantin satışını arttıran Arctic Monkeys, AM ile plak satışı yangınına kürek kürek kömür attı. Senenin en çok satan plağı Arctic Monkeys’in Steve McQueen karizmasındaki albümü AM oldu. Bu veriyi açıklayan BPI aynı zamanda Royal Blood’ın Record Store Day performansından sonra satışlarda artış olduğunu açıkladı.

 

Plak sektöründe bir rekor da Pink Floyd’dan geldi. Pink Floyd efsanesini geri döndüren The Endless River, ilk haftasında 6.000 satış rakamına ulaşarak 1997’den beri kırılamayan en hızlı gerçekleşen plak satışı rekorunu yerle yeksan etti.

 

2013 yılında plak satışından elde edilen gelir 20 milyon sterlin oldu. Bu rakamın büyüklüğünü anlamak için hemen belirtelim; 2008 yılında plak satışından elde edilen gelir 3 milyon sterlindi. BPI verilerine göre 2013 yılında 780.674 adet plak satıldı.