AVRUPA BİRLİĞİ GOOGLE’LA MAHKEMELİK OLDU

AVRUPA BİRLİĞİ GOOGLE’LA MAHKEMELİK OLDU


Teknolojinin Avantajlari Ve Dezavantajlari 


Google başta olmak üzere bilumum arama motoru internetle ilgili her şeyin çetelesini tutuyor. Okul projemiz için açtığımız dandik blog, kısmetimizi bulmak için büyük umutlarla açtığımız islami evlilik sitesindeki hesabımız ve daha nicesi… Hepsi arama motorlarının bir tık ötesinde, karanlıkta gizlenmiş bekliyor.

 

 

Bu durumdan muzdarip Avrupa Birliği’ne mensup ülkelerin vatandaşları, geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği Adalet Mahkemesi’ne başvurup Google’ın istek doğrultusunda kişisel bilgileri veri tabanından silmesini istemişti. Mahkemenin onayladığı durum sayesinde Google’a başvuran insanlar en azından Avrupa server’larındaki aramalardan isimlerini sildirebiliyordu. Ancak basit bir IP değiştirme yöntemiyle Avrupa dışındaki server’lara ulaşmak mümkün olduğundan, Avrupa Birliği bu kez aynı koşulların sadece Avrupa server’ları için değil, tüm dünya için uygulanması yönünde Google’a başvurdu.

 

Pek çok kişi bu isteğin ifade özgürlüğüne aykırı ve arama motorlarının doğasına karşı olduğunu belirtti. Ayrıca geçmişte adı çeşitli suçlara karışan insanların da kolaylıkla kendilerini gizleyebilecek olması ihtimali tepki çekti. Google henüz bu konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, Avrupa Birliği işin peşini bırakmayacak gibi görünüyor.