OFİSİNİZİ FIGHT CLUB’A ÇEVİREN KLAVYE

OFİSİNİZİ FIGHT CLUB’A ÇEVİREN KLAVYE


Tekme Tokat çalişmaya Hazir Misiniz?


Genelde gerçek sanat mı yoksa anlamadığımız sanat mı olduğu kafalarda soru işareti bırakan aktivitelerden İstanbul Tasarım Bienali’nin ikincisi 1 Kasım – 14 Aralık tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşiyor. “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil” başlığını taşıyan bienal, “Şu anda gelecek nedir?” sorusuna cevap arayan 50’nin üzerinde projeye ev sahipliği yapıyor.

 

 

Bienalde ilk dikkati çeken projelerden biri Ines Kaag ve Desire Heiss isimli tasarımcıların yarattığı klavye yerine kum torbaları kullanan bilgisayar oldu. Saatlerce kılını kıpırdatmadan bilgisayar başında oturup popo büyütmede Kim Kardashian’ın tahtına göz kırpan ofis çalışanlarını biraz daha hareketlendirmeyi amaçlayan proje, klavye tuşları yerine her bir harfe atanmış kum torbalarıyla çalışıyor. Resimlerde görebileceğiniz gibi kum torbaları kah masa üzerinde, kah bir yumruk mesafesinde, kah ayağa kalkıp uçan tekme atmalık mesafede bulunuyor. Bütün gün sırt ağrılarıyla deli gibi çalışıp akşam çare olarak spor salonuna gitmektense, işle egzersizin birleştirilebileceğine inanan tasarımcılar; insanları gün içinde yumruklarıyla yazı yazmaya teşvik ediyorlar.

 

 

Yıllar içinde teknolojinin gelişmesiyle yapılan işlerin hızlandığını ancak daha az fiziksel güç gerektirir hale geldiğini belirten tasarımcılar, bu duruma ‘Sanat sanat içindir’ diyerek tekme tokat klavyeleriyle çözüm bulmuşlar. Teoride hoş gözüken projenin, pratikte ofis ortamını Fight Club’a çevirmesinden korktuğumuzu belirtiyor, daha detaylı bilgi için sizleri videoya alıyoruz: