SAMANLIKTA İĞNE ARAMAK DEYİMİ SANAT OLDU…

SAMANLIKTA İĞNE ARAMAK DEYİMİ SANAT OLDU…


Samanlik Seyran Değil, Sanat Oldu


Hani bazen bizim düz insanlığımızın da etkisiyle sanatın bin bir dalının bizlere sunduğu eserleri ve onların altındaki derin mesajı anlamakta güçlük çekebiliyoruz. Ama bazen de sanat ve sanatçı fazlasıyla kaşınıyor. Amacının saçmalığından yüzde yüz emin olduğumuz ve hiçbir şekilde mantık sinyali alamadığımız etkinlikler, "Sanat" kisvesi altında bizlerle buluşuyor. Bu durumum en son örneği Paris'te yaşandı.

 

 

İtalyan asıllı "sanatçı" Sven Sachsalber, 48 saatini Palais de Tokyo isimli sanat galerisinde geçirmeye karar verdi. Ama nasıl geçirmeye karar verdi? Çok uğraşılmış bir enstalasyon veya yıllarını verdiği bir eserle değil. "Samanlıkta iğne aramak" deyimini bildiniz mi? Evet; Sachsalber bu deyimi bizzat hayata geçiriyor ve serginin içinde bulunan yığınlarca samanın içinde bir adet iğne arıyor. Çünkü her şey sanat için…

 

 

Yetkililere göre sanatçının hala devam eden arayışı planlanan 48 saatlik hedeften daha uzun süreceğe benziyor. Sven Sachsalber, bu ulvi amacı uğruna saatlerini feda etmeye hazırken, bizler ise bu mega saçma etkinliğin ardındaki mantığı anlamakta güçlük çekiyoruz. Kolay gelsin.