3. DÜNYA SAVAŞI’NA AÇILAN MUHTEMEL KAPI: THE INTERVIEW

3. DÜNYA SAVAŞI’NA AÇILAN MUHTEMEL KAPI: THE INTERVIEW


Abd Hükümeti'nden Karşi Hamle Geliyor


Hollywood tarihinde karşılaşılmamış bir olaya tanıklık etmenin bahtsızlığını/şaşkınlığını yaşıyoruz. Belki de bir daha benzerini yaşayamayacağımız olaylar silsilesinin sonucunda 25 Aralık'ta gösterime girmesi gereken The Interview iptal edildi. Ortaya konulan emeğin, yapılan promosyonun çöpe atılmasına neden olan kararın arkasında ise bir hacker grubu var. Peki bu hacker grubunun arkasında kim var? Şimdiye kadar yayılan pis kokular, kesinlik içermese de Kuzey Kore'yi gösteriyordu. İlk başlarda reddedilen bu iddia, FBI ve ABD Hükümeti'nin son açıklamalarına bakılırsa artık kesinleşmiş gibi duruyor.

 

 

Sony'nin iflahını kesen saldırılarla başlayan ve şirketin özel yazışmalarının bir bir sızdığı sürecin ardından final volesini The Interview'ın gösteriminin yapılacağı sinema salonlarına terörist saldırı düzenleyeceği tehdidiyle vuran hacker grubu amacına ulaştı. Bu tehdidin ardında ise iddialara göre filmin senaryosuna bilenen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un bulunuyordu. Film icabı da olsa kendisine suikast düzenlenmesini kabullenemeyen egosu tavan lider, ilk başta sözcüleriyle aracılığıyla aylar evvel uyarılarda bulundu. Bu uyarılar zamanla son şeklini aldı. Evvela ABD'deki büyük sinema zincirleri filmin gösterimini yapmayacaklarını duyurdu. Sonrasında ise Sony'nin büyük geri adımı geldi ve film iptal oldu. Şu an için The Interview'ı nerede-ne zaman izleyeceğimiz belli değil. Belki de hiç izleyemeyeceğiz.

 

Lakin; bu terör tehdidi ABD Hükümeti'ni de harekete geçirmiş vaziyette. Beyaz Saray yetkilileri bu terör tehdidine "uygun bir cevap" verileceğini belirtiyorlar. Öyle ki bu çirkin saldırılara verilecek muhtemel cevap, Başkan Obama da dahil olmak üzere hükümetin ileri gelenleri tarafından sıkça konuşulmaya başlanmış. Beyaz Saray Güvenlik Sekreteri Josh Earnest ise konuyla ilgili olarak; "Bu durum ciddi bir ulusal güvenlik tehditi olarak ele alınacak" diyor.

 

 

The Interview'un 3. Dünya Savaşı'na neden olduğu bir gündemin oluşacağını düşünmüyoruz. Ama işin içinde Kim Jong-un'un olduğu bir senayoda hiç ummadığımız bir etkiye tepki oluşabilir. Şu an için boyutu belli olmayan muhtemel ABD reaksiyonu konunun gidişatını belirleyecektir.

 

Şimdilik film için hazırlanan billboard'ların kaldırıldığı fotoğraflarla komediden trajikomediye dönüşen The Interview'u anmaya devam ediyoruz.