KADIN OLMANIN EN ZOR OLDUĞU ÜLKELER LİSTESİ

KADIN OLMANIN EN ZOR OLDUĞU ÜLKELER LİSTESİ


Cinsiyet Eşitliğinde Sifir çeken ülkeler


Ataerkil toplum düzenini, kadınları toplumsal, ekonomik ve politik hayattan dışlamak üzere kurulu bir yapı olarak tanımlıyoruz. İster Kuzey Avrupa’da bir metropolde yaşayın, ister Hindistan’ın bir köyünde; kadın olmak ve kadın olarak toplumun her alanında ayakta durmak hiç de kolay değil.

 

Dünya Ekonomi Forumu’nun 2014 yılı cinsiyet eşitliği/eşitsizliği araştırmasından hareketle, 247wallst web sitesinde yapılan bir derlemeyle, dünyanın kadınlar için yaşaması en zor 10 ülkesi sıralandı. Utanç manzaraları niteliğindeki listede, iş gücüne katılım, okuryazarlık ve siyasi temsil oranlarıyla yapılan karşılaştırmalar bulunuyor.

 

10 ülkenin bulunduğu sıralamada, son sırada Fas bulunuyor. Bu ülkede kadınların iş gücüne katılımı yüzde 27, okuryazarlık oranı yüzde 58, parlamentoya katılımı ise yüzde 17 ile sınırlı.  Ayrıca, iş gücüne katılan sınırlı sayıdaki kadınların yıllık ortalama geliri yaklaşık 3.000 dolarken, erkeklerin yıllık geliri yaklaşık 11.000 dolar.

 

Dokuzuncu sırada yer alan ülke, Ürdün. Kadınların iş yaşamına katılım oranı yüzde 16, parlamentoya katılımları ise yüzde 12. Erkeklerin yıllık geliri yaklaşık 19.000 dolarken, kadınlarınki yaklaşık 3.000 dolarla sınırlı.

 

Sekizinci sırada, kadınların iş gücüne katılımının yüzde 26, parlamentoya katılımının yüzde 3’te sınırlı kaldığı Lübnan bulunuyor.

 

Yedinci sırada, hem erkeklerin hem de kadınların eğitim hayatına katılımının dünya genelinde düşük oranlarıyla, Fildişi Sahili bulunuyor.

 

 

Kadınların iş gücüne katılımının yüzde 17 olduğu ve sadece yüzde 3’lük bir kısmın siyasi hayata atılabildiği İran, listenin altıncı sırasında.

 

Kadınların ortalama yaşam sürelerinin 48 yıl olduğu, hem erkeklerin hem de kadınların okuryazarlık oranının en düşük olduğu ülkelerin başında gelen Mali, listenin beşinci sırasında.

 

 

Yaşadıkları iç savaş yüzünden parçalanmış ve çokça şiddete maruz kalmış topraklarda yaşayan Suriyeli kadınlar, listenin dördüncü sırasındalar.

 

 

Üçüncü sırada Çad’ın, ikinci sırada Pakistan’ın yer aldığı utanç listesinde, birinci sırada bulunan, bir kadının barınabileceği en kötü şartların olduğu ülke, Yemen. Kadınların iş gücüne katılımının yüzde 26 olduğu Yemen’de, parlamentoya katılım oranları ise yüzde 0. İnsan Hakları Gözlem Raporu’na göre, Yemen’deki kadınların yüzde 52’si 18 yaşına gelmeden önce, yüzde 14’ü ise 15 yaşından önce evlendiriliyorlar.