ÜNLÜLERİN ÖLÜM ANLARINI DENEYİMLEMEK

ÜNLÜLERİN ÖLÜM ANLARINI DENEYİMLEMEK


Klostrofobik ve Yaratici Düşünce


Ölüm anına ilişkin gizemler çözülebilmiş değil. “Gözün önünden film karesi gibi geçen” hayat tanımlaması çoğumuz için bilindik bir kalıp olsa da, ölüm anında olan bitenler araştırmalara malzeme vermeye devam ediyor. Bu merakı farklı bir boyuta taşımak isteyen Avans University of Applied Sciences’tan bilim insanları ve iletişim ve multimedya tasarımcıları, ölüm anında en son duyulan koku ve sesleri keşfetmenin peşine düştü. Proje kapsamında ise sansasyonel ölüm anlarına sahip ünlüler bulunuyor.

 

 

Famous Deaths adı verilen projede; John F. Kennedy, Prenses Diana, Muammer Kaddafi ve Whitney Houston’ın ölüm anlarını yaşamak ve en son duydukları kokuları koklamak ve sesleri duymak mümkün. “Smell coffin” isimli özel metal kutularda 5 dakika boyunca yatarak, yukarıda ismi geçen ünlülerden birinin ölüm anlarına yaşayabiliyorsunuz.

 

 

 

Eski Amerikan Başkanları’ndan, 1963 yılında öldürülen John F. Kennedy’nin ölüm anının Sonbahar rüzgarı, çimen, deri araba koltuğu, eşi Jackie Kennedy’nin parfümü ve hafif bir egzoz kokusunun karışımı şeklinde koktuğu belirtiliyor.

 

 

2012 yılında Beverly Hills’teki Beverly Hilton otelinde aşırı dozdan ölü bulunan efsane sanatçı Whitney Houston’ın ölüm anı ise; musluktan akan su ve otellerde kullanılan bir tür temizlik malzemesi kokusunun karışımıyla tanımlanıyor.

 

 

Sense of Smell isimli daha büyük ölçekli bir projenin alt başlığı olan ve Avans Üniversitesi İletişim ve Multimedya Tasarımı Fakültesinden Marcel van Brakel ve Frederik Duerinck’in liderliğini yürüttüğü Famous Death, Hollanda’daki The Museum of the Image in Breda’da sergileniyor.