100 YILIN İDEAL KADIN VÜCUT TİPLERİ

100 YILIN İDEAL KADIN VÜCUT TİPLERİ


Güzellik Algısının Değişimi


İnsana algısal haz yaşatan ve hoşnutluk veren; toplumbilime, felsefeye, sanata konu hatta ilham olan ve kültürün bir parçası olarak incelenen güzellik kavramı, mutlak bir şekilde görecelilik gösteren, ayrıca mütamadiyen değişen bir mevzu. “Değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir” sözünden ilham alan Greatist, son 100 yılın ideal kadın vücut tiplerini ele alıyor ve değişen güzellik anlayışını gözler önüne seriyor.

1910’un ‘It Girl’üne, o dönemde her dediği kanun olan illüstratör Charles Gibson yön veriyor. Gibson’ın uzun boylu ve uzun boyunlu kadınları, ince belli çay bardağı olana kadar durmuyor ve korselerini günde iki kez sıkıyor.

1920’de ‘The Flapper’ modası başlıyor. Vücut kıvrımları tarih oluyor, dekoltenin soyu tükeniyor, uzun lüle lüle saçların yerini Bob kesimleri alıyor ve maskülenin feminen olduğu bir dönem başlıyor.

1930 a.k.a. ‘The Soft Siren’da ekmek diyeti popüler olunca “Yemeğin salçalısı, kadının kalçalısı” motto’su geri dönüyor. Jean Harlow, altın çağını yaşıyor. Kadınlar ekmek diyetine ek diyet olarak samba ve rumba gibi danslara yöneliyor.

1940’da ‘The Star-Spangled Girl’ prim yapıyor. 30’ların yumuşak hatları, yerini geniş omuzlu, uzun boylu ve torpido sutyen giyen kadınlara bırakıyor. Aynı yıl The Philadelphia Story’de yıldızı parlayan Katharine Hepburn, 1940’larn ideal kadını olmanın tadını çıkarıyor.

1950 a.k.a. ‘The Hour Glass’, kıvrımların tavan yaptığı yıl oluyor. ‘Spaghetti alla Elizabeth Taylor’ın isim anası, dönemin yıldızı oluyor. Estetik operasyonların yerini televizyonlarda yayınlanan göğüs büyütücü krem reklamları alıyor.

1960’ta ‘The Twig’ ilgi görüyor. Twiggy ve Jean Shrimpton gibi modeller ideal kadını temsil ediyor. Armut vücutlu kadınlar tarih oluyor ve kilo vermek isteyen kadınlar çareyi amfetaminde arıyor. Minyon ve bebek yüzlü kadınlar 60’larda popülerliğin kitabını yazıyor.

1970’te Disko Çağı başlıyor. Farrah Fawcett, kadınların duvarlarına poster oluyor. Kadınlar “Uzun İnce Bir Yoldayım”ı marş yapıp her Pazartesi diyete başlıyor ve kardiyo olarak dans ediliyor.

1980’e ‘The Supermodel’ şekil veriyor. Elle MacPherson, Naomi Campbell ve Linda Evangelista ile birlikte kadın vücudunun en önemli noktası sütun gibi bacaklar oluyor.

1990 a.k.a. ‘The Waif’te, Spanx icat ediliyor ve kadınların hayatı değişiyor. Kate Moss, altın çağını yaşıyor ve maskülen bir stil akımı ortalığı kasıp kavuruyor.

2000’de güzelliğin tanımı ‘The Buff Beauty’ oluyor. Giselle Bundchen, Kate Moss’un başlattığı ‘heroin chick’ dönemini kapatıyor. Kadınlar karın kasları konusunda doktora yapıyor.

2010 a.k.a. ‘The Booty Babe’de kalçaların durdurulamaz yükselişi başlıyor. Bu dönemin kraliçesi, kalçaları sayesinde interneti çökerten Kim Kardashian oluyor. Beyonce, Nicki Minaj ve J. Lo’da allahın bildiğini kuldan esirgemeyerek kalçalarını sergilemeye devam ediyor.