BUZDAN ENSTRÜMANLARLA MÜZİK FESTİVALİ

BUZDAN ENSTRÜMANLARLA MÜZİK FESTİVALİ


İçlik Festival


Şubat’ı ortaladık, önümüz Mart. Malum ayı da kazma kürek yakıp bitirdikten sonra gönül rahatlığı ile kendimizi baharın sorumsuzluk aşılayan kollarına bırakabiliriz.

Bizim için festival demek ise bahar ayları demekken, Norveç’te durum tahmin edeceğiniz üzere biraz farklı…

Norveç’in Gelio kentinde, her yılın Ocak ayında düzenlenen Ice Music Festival, adından da anlaşılacağı üzere soğukla imtihanı bitmemiş bir festival. “Festival demek yaz demek” mantığıyla pek örtüşmeyen bu oluşumun amacı, buzdan yapılan enstrümanlarla konser vermek… Koca buz kalıplarını gerek elleriyle gerekse de makine yardımıyla enstrümanlara dönüştüren sanatçılar, onları dinlemeye gelenleri hem eğlendiriyor hem de güzelce kafa karıştırıyor.

Ice Music Festival, 2000 yılında Norveçli perküsyon ustası ve besteci Terje’ye donmuş bir şelale mağarasında performans yapması teklif edildiğinde kabul etmemesi ve bu fikri geliştirmesiyle ortaya çıktı.

Davulun sesi misali kulağa uzaktan çok hoş gelen bu fikrin yaratılması sonucu ortaya çıkan fotoğraflar gözlerimize bayram ettirse de Akdeniz iklimine alışık vücudumuzun geri kalan parçaları için aynısını söyleyebileceğimizi pek düşünmüyoruz. Ayrıca söz konusu festival, lahana gibi giyinen insanların atkı ve berelerinden başka renkli görüntülere sahne olamıyor çünkü kar, kış, okullar tatil, hatta “Karın keyfini yine minikler çıkardı” gibi bir genel görüntü hakim…

Festivalin bu seneki görüntülerinden oluşan videosunu da aşağıda izleyebilir, detaylı bilgi ve “İçliğime güveniyorum, gideceğim” diyenler için şuradan Ice Music Festival’ın internet sitesini inceleyebilir, biletinizi alabilirsiniz.