DİJİTAL ÇAĞIN ARAMIZA ÖRDÜĞÜ DUVARLAR

DİJİTAL ÇAĞIN ARAMIZA ÖRDÜĞÜ DUVARLAR


Hem çok yakın hem de çok uzağız


Fransa doğumlu 28 yaşındaki sanatçı Shani Ha, New York’ta ikamet ediyor. Teknoloji çağı çocuklarından biri olmanın artı ve eksilerini sanatında eriten sanatçı, günlük objelerle algı kayması yaratıp, yakınlık ve ilişkiler gibi konulara dikkat çekmeye çalışıyor. Beynindekileri enstalasyon, heykel, fotoğraf ve performanslarla dile getiren Shani Ha, Fransa ile New York başta olmak üzere sadık bir hayran kitlesiyle sanat dünyasında yerini sağlamlaştırıyor.

Shani Ha, sosyal deney görevi gören son projesi ‘Table For Two‘ ile dijital çağın insan ilişkilerine değiniyor. Projede, 7th Avenue ve Carmine Street’in köşesine yerleştirilen masanın yarısı içeride konumlanırken, diğer yarısı dışarıda kalıyor. Burada ikiye bölünmüş masa, aklımızı başımızdan alan akıllı telefonlar yüzünden kalitesizleşen ilişkilerimiz ve insanlarla aramıza duvar ördüğümüz ekranlarımızı anlatan acı bir metafor oluyor.

Projenin ilham kaynağı sanatçının kendi hayatı oluyor. New York’ta yaşayan Shani Ha, Paris’teki yakınlarıyla onu bağlayan tek şeyin telefon ve bilgisayar ekranı olduğunu söylüyor. Uzaktaki insanlar ile aramızda köprü görevi gören teknolojinin bizi yakın çevremizle koparmasını ‘Table For Two‘ ile tasvir etmeye çalışan sanatçının işi, insanı teknoloji detoksu yapmaya teşvik ediyor.