SİZLERİ KAPAĞINIZA GÖRE YARGILAYAN KİTAP

SİZLERİ KAPAĞINIZA GÖRE YARGILAYAN KİTAP


Kapağına göre yargılanan kitaplar isyanda


Kitabevinden içeri girdiniz, ama aklınızda ne satın alabileceğinize dair bir fikriniz yok. Hemen içinizdeki “Düz insan” düğmesine bastınız ve kitap satın almanın en eski yöntemlerinden birine başvurdunuz. Bu yöntem dilinizin ucuna muhakkak gelmiştir. Ama biz yine de söyleyelim; kapağa bakmak. Bunun bir alt versiyonu ise arka kapaktaki özeti okumak.

Bu yöntemlerle satın aldığımız çoğu kitap hayal kırıklığı kitabevimizde kaderine terk edilmiş bir şekilde bekliyor. Lakin; kimi zamanlarda ummadık taş gibi baş yaran kitaplara rastlayabiliyoruz. Adeta tombala usulü hayatımıza giren kitap sayesinde hiç hesapta olmayan bir başucu eserine kavuşabiliyoruz.

Burada bahsetmek istediğimiz ana tema: “Kitabı kapağına göre yargılamak”

Hep duyduğumuz ama hiç kulak asmadığımız zamanların hayli fazla olduğu bu cümleyi tersine çevirsek? Kitaplar bizleri kapağımıza göre yargılasa? Olmaz mı? İmkanı mı yok? Var canım kardeşim, var.

Amsterdam’daki tasarım stüdyosu Moore ve dijital yapım stüdyosu This Page Cannot Be Found iş birliğiyle karşımıza çıkan The Cover that Judges You, bünyesinde bulunan yüz tanıma teknolojisi ve kamera sayesinde okurun kitapla ilgili düşüncesini yüz ifadesinden algılıyor. Yani tipinizi beğenirse oluru veriyor ve kendisini okutuyor. Aksi takdirde ise avcunuzu yalıyorsunuz. Endişeli veya şüpheci bir ifade kullanırsanız Çocuk Kalbi’ni açamıyorsunuz. Ama ifadesizlikte iddialıysanız Şeker Portakalı’nın en güzelini yiyebilirsiniz.