CORNELL ÜNİVERSİTESİ’NDEN ZOMBİ KAÇIŞ PLANI

CORNELL ÜNİVERSİTESİ’NDEN ZOMBİ KAÇIŞ PLANI


Bilim konuşuyor, zombiler susuyor


Bilim insanları muhtemel gelecekten bizi koruyacak en kapsamlı planı açıkladı.

28 Days Later’daki bir sabaha uyanmak yerine herhangi bir sabahı tercih edebiliriz. Hollywood sağ olsun, bizi dünyanın herhangi bir noktasında insanı zombiye dönüştürmek için gün sayan virüsler olduğuna ikna etti. O yüzden günlerimiz sayılı Ey Romalılar!

Bizim gibi siz de coşku denizlerinde yüzmeye başladıysanız zombi konusunda Cornell Üniversitesi’nin sonuçlarını paylaşmaya başlayalım.

The Statistical Mechanics of Zombies isimli çalışmanın yıkmak istediği ilk klişe; zombi virüsünün yayılma şekliyle alakalı. Filmlerde, kitaplarda lanse edilmek istenildiği gibi zombi virüsü bir anda yayılmayacak. Herhangi bir hastalık ne hızla yayılıyorsa, zombi virüsünde de bu süreç bu şekilde işleyecek.

Virüs ilk olarak ortaya çıktıktan sonra diğer ülkeler için belirli bir hazırlanma süreci mevcut olacak. Bu hazırlanma süreci sanıldığı kadar uzun olmayacak. Örneğin, her filmde başına bir bela gelen New York mevzu bahisse; New York City bir gün dayanabilecekken eyaletin diğer kısımları birkaç hafta içinde düşecek.

Alex Alemi’nin yönettiği çalışmanın tamamına erişmek için sizi buraya alalım.