GÖRME ENGELLİLER BU SERGİ SAYESİNDE “GÖREBİLİYORLAR”

GÖRME ENGELLİLER BU SERGİ SAYESİNDE “GÖREBİLİYORLAR”


Engelleri sanatla kaldırmak


Engelleri kaldırmanın bir yolunun da sanattan geçtiğini kanıtlayan Madrid’deki Touching the Prado isimli sergi, içeriği ve bu içeriği başarıyla hayata geçirmesiyle bolca alkışı hak ediyor. Museo del Prado‘da gerçekleşen serginin esas hedef kitlesi, görme engelli insanlardan oluşuyor.

Didú ismini verdikleri bir tekniği hayata geçiren serginin küratörleri; aralarında Mona Lisa, Apollo in the Forge of Vulcan, The Nobleman with his Hand on his Chest ve The Parasol’un bulunduğu altı ünlü eseri ziyaretçilerine sunuyor. Altı eserin ana hatları kabartma tekniğiyle yeniden şekillendiriliyor. Böylelikle görme engelli bireyler, dokunarak ünlü eserleri algılama şansını yakalıyorlar. Tablolardaki her detay, kullanılan kendine özgü teknik sayesinde ziyaretçilere çok çok özel bir deneyim sunuyor.

Ruben isimli bir katılımcının tecrübelerini aktardığı tanıtım videosu, 28 Haziran’a kadar devam edecek Touching the Prado sergisinin amacında ne kadar başarılı olduğunu gözler önüne seriyor.

Engellerin kaldırılması yolunda sanat namına büyük bir adım atan Estudios Durero isimli tasarım stüdyosunu ne kadar tebrik etsek az… Umarız bu girişimleri dünya geneline yayılma fırsatını yakalar ve daha çok sayıda görme engelli bireyin sanatla buluşması sağlanır.