IKEA’DA NEDEN AŞIRI ALIŞVERİŞ YAPTIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI

IKEA’DA NEDEN AŞIRI ALIŞVERİŞ YAPTIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI


Ikea, seni yeneceğim


Çıkışa ulaşmaya çalışırken gereksiz bonus’ları topladığınız bir labirente benzeyen Ikea, evdeki hesabın çarşıya uymadığı bir alışveriş cenneti… Peki, binasının üzerinde ucuz ürünlerinin reklamını yapan; ancak ömrü bir seneden uzun olmayan kanepelerinde hiç ucuza kaçmayan Ikea’ya adım attığımızda neden bütçemizi hiçe sayıp ihtiyacımız olmayan her şeyi sepete atıyoruz? TIME editörü Josh Sanburn, Brooklyn’deki Ikea’yı gezerken mağazanın insan psikolojisini nasıl tuzağa düşürdüğünü anlatıyor.

Josh Sanburn’e göre Ikea labirentinde kaybolma korkusuyla Hansel ve Gretel’i günümüze uyarlıyoruz… Yola ekmek kırıntısı bırakmak yerine ortadaki sepetlerde gördüğümüz 9.99 Lira olan her şeyi ihtiyacımız olmasa da sepete atıyoruz ve geri dönme zahmetine girmeden paramızla rezil olmayı tercih ediyoruz. Aldığımız tüm ıvır zıvırları düzenlemek için soluğu kitaplık reyonunda alıyoruz ve yine gözümüze taktığımız ucuzluk filtresini bozdura bozdura harcıyoruz.

Sanburn’e göre pişmanlık hissi yaratmayacak alışverişe giden yol; alışveriş listesi yapmaktan, mutsuzken alışverişe çıkmamaktan, ödeme tercihimizi kredi kartı yerine nakitten yana kullanmaktan ve gerektikçe Ikea’nın kestirme yollarını kullanmaktan geçiyor.