ONLINE MÜZİK SERVİSLERİ, FİZİKSEL KOPYA SATIŞLARINI İLK DEFA GERİDE BIRAKTI

ONLINE MÜZİK SERVİSLERİ, FİZİKSEL KOPYA SATIŞLARINI İLK DEFA GERİDE BIRAKTI


Plak ve CD'nin acı günü


İnternet sayesinde bir albüme, çoğu zaman yayın tarihinden bile evvel ulaşabilmek mümkün. Bu durum fiziksel kopya satın alan romantikleri pek etkilemese de, genele baktığımızda müziğe ulaşmanın o eski tutkulu hallerinden eser kalmamak üzere… Bir önceki on yıla göre artış gösterdiği söylenen plak satışlarının bile yüksek adetler göremeyişi, bu düşüncemizde haklı olduğumuzun kanıtlarından sadece bir tanesi. An itibarıyla bir kanıtımız daha var…

Spotify, Pandora ve Deezer gibi devlerin başını çektiği online müzik servisleri, son açıklanan rakamlara göre tarihinde ilk defa fiziksel kopya satışlarını geride bıraktı. RIAA’ın yayınladığı bilgilere baktığımızda; online müzik servislerindeki dinlenme oranının 2014 yılında yüzde 29 arttığını ve müzik endüstrisinde 1.87 milyar dolarlık bir payın sahibi olduğunu görüyoruz. Buna karşılık CD’nin başı çektiği fiziksel kopya satışları ise, 1.85 milyar dolarda kalıyor.

Henüz belli başlı ülkelerde aktif olan müzik dinleme servislerinin daha da yaygınlaşmasıyla, önümüzdeki yıllarda aradaki farkın daha da açılacağını tahmin etmek pek de zor olmasa gerek.