KLASİK EĞİTİM SİSTEMİNİ 40 YILDIR YOK SAYAN OKUL: RINGSTABEKK

KLASİK EĞİTİM SİSTEMİNİ 40 YILDIR YOK SAYAN OKUL: RINGSTABEKK



Refah seviyesi kadar, algısı da bizim kalıplarımızın dışına çıkabilen İskandinav ülkelerinden Norveç’e doğru uzanıyoruz…

Şu sıralarda Finlandiya’daki en büyük tartışma konularında birisi eğitim sistemi. Yakın zamanda matematik ve tarih derslerini rafa kaldırmaya hazırlanan ülke, geleneksel eğitim sisteminin yerini çoklu disiplinlere adanmış derslerin yer aldığı bir eğitim sistemiyle değiştirmeye hazırlanıyor. Bu süreçte kendilerine cesaret ve ilham veren şeylerden biri, Norveç’in başkenti Oslo’daki Ringstabekk isimli okul olabilir. Finlandiya’nın hayata geçirmeye hazırlandığı eğitim sisteminin bir benzerini yaklaşık 40 yıldır uygulayan okul, klasik eğitim sisteminin çok ötesindeki müfredatıyla yıllardır başarılı ve bilinçli nesiller yetiştiriyor.

Günümüzde 13-16 yaş arasında toplam 425 gencin okuduğu okul, ilk olarak 70’li yıllarda Danimarkalı pedagog Knud Illeris’in fikirlerinden aldığı ilhamla eğitim sistemini değiştirmeye karar veriyor. 80’li yıllarda bugünkü konseptini tam anlamıyla yakalayan Ringstabekk, günümüze kadar bu konsepti daha da geliştirerek gelmeyi başarıyor.

4-6 kişilik öğretmen gruplarının, 60’ar kişilik öğrenci gruplarından sorumlu olduğu okulda, klasik eğitim sistemindeki dersler haricinde farklı sanat kategorileri ve kişisel gelişim odaklı dersler veriliyor. Bu derslerin içerikleri haftalık programlar halinde bizzat öğretmen gruplarının ortak çalışması sonucunda belirleniyor. Klasik eğitim sistemlerinde yer alan dersler ise, sene başından sene sonuna kadar belli olan üniteler şeklinde aktarılmıyor. Her bir ders, öğretmen gruplarının farklı haftalık programları dahilinde, proje ve simülasyon bazlı olarak öğrencilerle buluşuyor.

Farklı senaryolar eşliğinde öğrencilerin yaşam deneyimine katkıda bulunuluyor. Mesela, “Everest Dağı’na tırmanmak” başlıklı bir senaryoyla baş başa bırakılan öğrenciler, bu senaryo çerçevesinde haritalar, bütçe, zamanlama hesabı ve ihitaç duyabilecekleri ekipmanları hazırlıyorlar.

Tıpkı öğretmenler gibi grup halinde bu tip senaryolar üzerinde çalışan öğrenciler, böylelikle farklı düşünme tarzlarından maksimum derecede faydalanıp kendilerini geliştirme imkanı buluyorlar.

“Öğretmenim, bu öğrendilerimiz gerçek hayatta karşımıza çıkmayacak ki…” diye söylenen nice neslin sesini Ringstabekk duymuşa benziyor…