SELFIE ÇUBUĞUNU 80’LERDE İCAT EDEN ADAM: HIROSHI UEDA

SELFIE ÇUBUĞUNU 80’LERDE İCAT EDEN ADAM: HIROSHI UEDA


Selfie Çubuğu Tarihi


Bugünlerde işporta piyasasının bel kemiği olan, İstiklal Caddesi’nde “uçan şey” satanların yeni gözdesi haline gelen, yurt dışında ise can güvenliğini tehdit ettiği için müzik festivallerinden men edilen selfie çubuğunun, aslında 80’lerde icat edildiğini biliyor muydunuz? Biz bilmiyorduk, bizce siz de bilmiyordunuz. O yüzden sizleri Hiroshi Ueda’yla tanıştırmak istiyoruz. Kendisi 80’li yıllarda selfie çubuğu konseptini yaratan kişi…

Ueda’nın selfie çubuğuyla çektiği fotoğraflardan biri…

Ünlü kamera markası Minolta’da çalışan Hiroshi Ueda’nın selfie çubuğunu yaratmasının altında, tamamıyla kişisel sebepler yatıyor. Sevdikleriyle fotoğrafını çekmeye çalışırken sürekli olarak farklı insanların kareye girmesi sebebiyle sorunu çözecek pratik bir yöntem üzerinde çalışmaya başlayan Ueda, mühendislik yeteneklerini ilk selfie çubuğunu yaratmak için kullanıyor. Sonucunda da 1983 yılında patentini aldığı icadı ortaya çıkıyor. Minolta, Telescopic extender for supporting compact camera isimli ilk selfie çubuğunu satışa çıkarıyor. Fakat yeterli ilgiyi görmemesi üzerine satıştan kalkması uzun sürmüyor.

Hiroshi Ueda ve icadı

Kameralı mobil telefon teknolojisinin o dönemlerde gelişmemiş olması, Hiroshi Ueda’nın icadı olan selfie çubuğunun yaygınlaşmasını engelliyor. Standart fotoğraf makineleriyle fotoğraf çekmeye yarayan icat, “Selfie” tanımının literatüre girmesi ve kameralı telefonların yaygınlaşmasıyla günümüzdeki yerini alıyor.