APPLE MUSIC OYUNUN KURALLARINI DEĞİŞTİRECEK Mİ?

APPLE MUSIC OYUNUN KURALLARINI DEĞİŞTİRECEK Mİ?


Spotify'a mega boy rakip


Teknolojinin gelişmesinin tetikleyici unsur olduğu en büyük endüstrilerden biri de müzik endüstrisi… Plak, kaset ve CD gibi fiziksel kopyaların, dijital formatların rağbet görmesiyle büyük bir darbe yediği ortada. Kaset zaten müzik cennetindeki yerini çoktan aldı, CD’yi günümüzde en çok gördüğümüz yer taksilerdeki aynalar sayılabilir, plak ise nostaljik değeri ve ses kalitesiyle ikinci baharını yaşıyor gibi.

Bir yandan da Spotify ve Deezer gibi online müzik sağlayıcıları, fiziksel kopya döneminin üstüne küreklerce toprak atmaya tüm hızıyla devam ediyor.

Online müzik servis sağlayacıları arasındaki demir tahtın sahibi olan Spotify, son birkaç aydır ciddi rakiplerle karşılaşıyor. Jay Z’nin dünyayı çağırarak tanıtımını yaptığı TIDAL, artı ve eksileriyle yeşil devin karşısına çıktı. Kimileri ses kalitesindeki farktan dem vurdu, kimileri aylık ücretine salça oldu. Açıkçası, fazla düz arayüzü ve “henüz tamamlanmamış bir proje” hissini verişi, TIDAL’ı şimdilik Spotify kalesinden uzakta tutuyor.

Peki Apple gibi bir canavarın bu işe elini atması ne derece fark yaratır? Uzun zamandır beklenen ve Zane Lowe gibi otorite DJ’lerin kadrosunda yer alacağı, 24 saat yayın yapacak Beats1 isimli bir radyo kanalıyla desteklenecek Apple Music, sonunda karşımıza çıktı.

Oyunun kuralları ne kadar değişir? Spotify’ın yeşil kalesi sağlam bir top atışına tutulur mu? İşin içinde Apple olunca, “Acaba?” demeden geçemiyor insan… 30 Haziran’da yayına başlayacak online müzik sağlayıcısı Apple Music’in taşları bir şekilde yerinden oynatacağı aşikar…

Drake, The Weeknd ve Zane Lowe’un katılımıyla San Francisco’da lansmanı yapılan uygulama, 9.99 Dolar’lık aylık ücret talep ediyor. İlk üç ayında ücretsiz hizmet sunacak Apple Music, 14.99 Dolar’lık ikinci paketiyle aile boyu kampanyasını devreye sokuyor. Bu paketi satın aldığınız zaman, 6 farklı aile üyeniz/arkadaşınız uygulamadan faydalanabilecek.

Gelelim bağımsız müzisyenlere… Apple Music, bağımsız müzisyenlerin istedikleri gibi at koşturabileceği bir alan vadediyor. Gönüllerince müzik yükleyebilecekleri bir platforma kavuşacak bağımsız müzisyenler, info’larından remix’lerine kadar kendilerinin yönetebilecekleri kişisel hesaplara sahip olacaklar.

Apple yetkililerinin, “Müzik dünyasında yaşanan devrim” olarak tanımladıkları Apple Music, yıl içinde Android kullanıcılarına da sunulacak.

Bonus: Yeni The Weeknd şarkısı Can’t Feel My Face, lansman sırasındaki performansta bizlerle buluştu.