YARIN YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR: APPLE MUSIC

YARIN YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR: APPLE MUSIC


Oyunun kuralları değişiyor mu?


Spotify’ın hükmettiği online müzik servisleri dünyası, yarın Apple Music’le resmen tanışacak. Müzik sektörü için oldukça önemli bir gün yaşanacağına şüphe yok…

Apple’ın fay hattını kırmasıyla, müzik endüstrisinde yepyeni bir çağ başlayabilir. TIDAL, Deezer ve diğer online müzik servislerinin büyük darbe yiyeceği kuvvetle muhtemel. Bizim asıl merak ettiğimiz konu, Spotify’ın Apple Music karşısında ne gibi önlemler alacağı…

Artıları ve eksilerini yan yana koyduğumuzda ortaya çıkan Apple Music tablosu üç aşağı beş yukarı şu şekilde;

Apple Music, diğer online müzik uygulamalarının arşivinden daha büyük bir arşive sahip olacak. Üstüne üstlük, sanatçılara daha cazip maddi geri dönüş sağlayacaklarından dolayı, Spotify’a adım atmayı reddeden bir çok ismi Apple Music cephesinde dinleyebiliyor olacağız. En basitinden; The Beatles ve Radiohead albümleri, topyekün arşivde yer alacak. Bağımsız sanatçılara sağlanan imkanlar da cabası… Spotify’ın şarkı stream’i başına çok düşük ücretler ödediği bir ortamda bu duruma karşı korsan uygulama yazan bağımsız gruplarla karşılaştığımızı hesaba katarsak, sesini duyurmak adına Spotify’a göre daha iddialı imkanlara kavuşacak taze müzisyenlerin büyük bir avantaj yakalayacakları aşikar.

Ses kalitesine gelirsek, Apple Music’in TIDAL’ın yanına yaklaşamadığını görüyoruz. TIDAL’a yaklaşması bir yana, Spotify’ın 320kbps şarkı kalitesini bile bulamayacağız. Apple Music, 256kbps ses kalitesine sahip şarkıların uğrak yeri olacak.

Gelelim işin müşteri açısından maddi boyutuna…

İlk üç aylık Apple Music kullanımı bedava. Yani parasız, yani beleş.

İlk üç ayın ardından ise, aylık 9.99 TL’lik bir üyelik ücreti talep ediliyor. İsterseniz, aynı aileden 6 kişinin kullanabileceği aile boyu Apple Music üyeliğine 14.99 TL karşılığında kavuşabilirsiniz. Bu şartların, Spotify’ın üyelik koşullarına göre daha avantajlı olduğu kabak gibi ortada.

iOS 8.4 güncellemesi ile birlikte hayatımıza girmeye hazırlanan Apple Music’in bir diğer iddialı olduğu nokta ise, Zane Lowe önderliğindeki ünlü DJ kadrosunun 7/24 yayın yapacağı Beats 1 isimli radyo istasyonu. Yepyeni şarkıları ilk kez dinleme fırsatını bulacağımız programlar; Pharrell Williams, Drake, St. Vincent, Josh Homme, Disclosure, Jaden Smith, Dr. Dre ve Elton John gibi isimlerin kendilerine ait programları ile daha da zenginleşecek. Beats 1, Apple Music üyeliğini başlatan herkesin paketinde yer alacak ve ekstra ücret talep edilmeyecek.

Kısacası yarın Türkiye saati ile 18.00’den itibaren büyük bir müzik devrimine tanıklık edebiliriz. Verileri yan yana getirdiğimiz zaman, Apple Music’in oyunu değiştirebilecek güce sahip olduğunu görmemek mümkün değil.