YUNANİSTAN’DA 100.000 ROKETİN HAVADA UÇUŞTUĞU GELENEK

YUNANİSTAN’DA 100.000 ROKETİN HAVADA UÇUŞTUĞU GELENEK


Alternatif Paskalya kutlaması


Şu sıralar, “Ha battı ha batacak” haberleriyle gündemde olan Yunanistan’ın Vrontados kasabasına gidiyoruz. Paskalya Bayramı, bir süredir bu kasabada bulunan iki kilisenin birbirine yaklaşık 100.000 adet havai fişek türevi roket fırlatmasıyla kutlanıyor.

ROCKET WARS isimli kısa film, Vrontados’daki bu sıra dışı geleneği konu alıyor. Filmin derdi aslında şu; bir yandan yerel halkın geleneklerine karşı tutkusunu mercek altına alıyor, bir yandan da insanları birbirine bağlayan bu tarz geleneklerin günümüzde yok olmaya yüz tuttuğundan dem vuruyor.

Uzun yıllar önce etkinliğin ortaya çıkmasını sağlayan olay ise Osmanlı Devleti’ne kadar uzanıyor. Efsaneye göre Paskalya Bayramı zamanı Osmanlı Ordusu tarafından kuşatma altına alınmaya hazırlanan kasaba halkı, düşünüp taşınıp, uzaktan savaş gibi görünecek bir görüntü yaratarak Osmanlı Ordusu’nu uzakta tutmaya karar veriyor. Hazırlanan roketlerle bir iç savaş ortamı yaratan Yunanlıları uzaktan gören Osmanlı Ordusu, “Ben karışmayayım, yesinler birbirlerini” diye düşünürken, kasaba halkı da rahatça Paskalya Bayramı’nı kutluyor.

Mini bir Truva Atı çakallığı barındıran bu hikayenin gerçekliği tartışılsa da ROCKET WARS adlı kısa filmin görüntüleri tartışmasız bir şekilde izleyiciyi içine çekiyor.