KİMSELERE SÖZ VERMEYİN: GUSGUS

KİMSELERE SÖZ VERMEYİN: GUSGUS


GusGus hakkında her şey


Back to the Future’daki DeLorean’a biniyoruz ve zaman devreleri sapıtıyor, Flux Capacitor deseniz; yıllık izinde… Bahtımıza düşeni kabulleniyor ve 2015 yerine 1995’e doğru gidiyoruz. Nedense bu yıla ulaşır ulaşmaz aklımıza ilk gelen şey, Türkiye – İzlanda ilişkileri oluyor. Şansa bakın ki, 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde İzlanda’yla aynı gruba düşmüşüz. 11 Ekim 1995’te İzlanda’yla deplasmanda mücadele etmişiz. Takımın yıldız oyuncularından Eyjólfur “Altın Kafa” Sverrisson da o dönemde Beşiktaş forması giyiyor. Björk deseniz, ikinci albümü Post’u yayınlamak üzere. 1994’te kurulan Sigur Rós ise, 1997’de yayınlanacak ilk albümü için harıl harıl çalışıyor…

Bir fotoğrafına yüzlerce like’ın kurban olduğu İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te ise elektronik müzik sahnesi adına hayırlara vesile bir olay gerçekleşiyor. 8 Ekim’de yeni sezonun en heyecan verici kreatif alanı Babylon Bomonti’de sahne alacak GusGus, bir film/sahne kolektifi olarak kuruluyor. Bir yıl içinde rüzgarın yönü değişiyor ve İzlandalı ekip, müzik grubu olarak hayatını sürdürmeye karar veriyor.

8 Ekim’deki David Copperfield’ı bile cebinden çıkarabilecek büyülü Babylon Bomonti randevusu öncesi, GusGus hakkında bilmeniz gereken ne varsa yakışıklı bir infografik haline dökelim dedik. Ne de iyi ettik… Görselin devamında ise bir nevi GusGus Soru/Cevap Bankası’yla karşılaşacaksınız.

gusgus-son-A (3)

– GusGus, bugüne kadar toplam 9 stüdyo albümü ve dillere destan canlı performansını enine boyuna gösteren bir de canlı albüm yayınladı. Kronolojiye inanan insanlar olarak hepsini sıraya dizmek gerekirse; 1995’te Gus Gus, 1997’de Polydistortion, 1999’da This Is Normal (1999), 2000’de Gus Gus vs. T-World, 2002’de Attention, 2007’de Forever, 2009’da 24/7, 2011’de Arabian Horse ve 2014’te de Mexico yayınlandı. Mixed Live at Sirkus, Reykjavik başlıklı canlı albüm ise 2003’te yayınlandı.

– İzlanda müzik sahnesinin en saygın sanatçı kolektiflerinden biri olan GusGus, bugüne kadar 12 kişiden 9 kişiye, 9 kişiden 3 kişiye kadar üye sayısıyla sevenlerine aralıksız hizmet verdi. Gruba girip çıkanlara göz attığımızda, bir nevi GusGus İzlanda Milli Takımı Aday Kadrosu elde etmiş oluyoruz.

Bugüne kadar GusGus kadrosunda yer alan isimler: Stephan Stephensen, Birgir Þórarinsson, Sigurður Kjartansson, Stefán Árni Þorgeirsson, Magnús Guðmundsson, Daniel Ágúst Haraldsson, Magnús Jónsson, Hafdís Huld Þrastardóttir, Baldur Stefánsson, Emilíana Torrini Davíðsdóttir, Ragnheiður Axel Heiðrún, Anna Björnsdóttir, Urður Hákonardóttir ve Högni Egilsson.

– 1999 tarihli üçüncü stüdyo albümü This Is Normal’ın yayınlanmasının ardından, Sigurður Kjartansson ve Stefán Árni Þorgeirsson gruptan ayrılarak video işleriyle bir sürü ödül kazanan Arni & Kinski isimli ajansı kurdu.

– Bir dönem GusGus kadrosunda yer alan Emilíana Torrini, GusGus’tan ayrıldıktan sonra büyük hayranlık beslediğimiz solo kariyerine yoğunlaştı.

– Grubun iş birliği tablosuna baktığımızda, bir nevi Şampiyonlar Ligi’ndeki ölüm grubu kadar iddialı bir tabloyla karşılaşıyoruz. Ian Brown’a bakın Björk’ü alın, Depeche Mode’u tutun Sigur Rós’u bırakın… GusGus, nice harika remix’iyle dünyaca ünlü birçok sanatçının kaliteyi İzlanda’da aramasına vesile oldu.

– Alman yönetmen Rainer Werner Fassbinder’in 1974 tarihli filmi Ali: Fear Eats the Soul olmasa, GusGus’ı Grup Duman ismiyle dinliyor olabilirdik. Neyse ki bu senaryo gerçekleşmedi… İzlandalı dostlar, bu filmi izlerken kadın karakterlerden birinin sevgilisine yemek yaptığını fark etti. Kadın, sevgilisine mahalle aralarında “Fas’ın incisi” diye de tabir edilmeyen kuskus hazırlıyordu. Bu sırada kuskusu GusGus şeklinde telaffuz ederek İzlanda Müzik Tarihi’ne yön vereceğini nereden bilebilirdi ki? Üstüne üstlük grup üyeleri, kadının bu telaffuzunu bir çeşit “Sekse davet” alt metni olarak bellediklerini söylüyor…

– “Şu an ve de uzun süredir elektronik müzik sahnesinin en üretken ve de kaliteli işlerini yayınlayan plak şirketlerinden biri hangisidir?” sorusunu sorsalar, aklımıza ilk gelecek seçeneklerden biri, tabii ki de Kompakt olurdu. Bir nevi havayı koklayan adam ve atlara fısıldayan adam gibi, “Yeteneğin kokusunu koklayan adam” unvanını bileğinin hakkıyla kazanan Alman plak firması, İzlandalı gruba ev sahipliği yapıyor.

“…ve daha bir sürü şey.” diye ekleme yaparak GusGus macerasını layıkıyla tamamlamak için 8 Ekim Perşembe gecesi adres: Babylon Bomonti, biletler ise Biletix ve Babylon gişelerinde…