SUSAM SOKAĞI’NIN YENİ SAKİNİ JULIA

SUSAM SOKAĞI’NIN YENİ SAKİNİ JULIA


Farkındalık yaratma sırası Susam Sokağı'nda


Susam Sokağı, ülkemizde şimdinin genç ve orta yaşlıları için güzel bir çocukluk anısı olarak kalsa da, dünya çapında yayınlanmaya ve yeni nesillerle büyümeye devam ediyor. Her ne kadar biz Susam Sokağı’nı 90’lı yılların başında TRT’de yayınlanan haliyle hatırlasak da sevilen dizi artık internet üzerinden de yayınlanıyor, uygulamaları çıkıyor, oyunları yapılıyor, kısacası 90’ların tüplü televizyonlarından çok daha fazlasını sevenlerine sunuyor.

Susam Sokağı’nın son çıkardığı uygulama “Sesame Street and Autism: See Amazing in All Children” ise daha önce çocuklar için yapılmış tüm işlerden farklı bir yerde duruyor. Otizm hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan uygulamada oyunlar, videolar, hikayeler ve çeşitli aktiviteler yer alıyor. Uygulamanın merkezinde ise Julia isimli otistik bir çocuk karakter yer alıyor. Susam Sokağı’ndaki ilk otistik karakter Julia, bu anlamda bir ilk olma özelliği taşıyor.

Susam Sokağı yapımcıları, yaptıkları açıklamada otizm tanımının toplumda bilindiğini ancak otizmin ne olduğunun hala tam anlamıyla anlaşılamadığını düşünüyorlar. Otizmin anlaşılamaması sonucu otistik çocukların toplum genelinde yanlış tanındığını ve buna göre bir muamele gördüğünü belirten yapımcılar, uygulamanın otizmli çocuklara nasıl yaklaşılması konusunda çok değerli bir kaynak olacağını belirtiyorlar.