WES ANDERSON’DAN SİNEMANIN 10 ALTIN KURALI

WES ANDERSON’DAN SİNEMANIN 10 ALTIN KURALI


Kağıt kalem çıkarın


Kendine has anlatım dili ve karakterleriyle dünyada olduğu kadar ülkemizde de çok sevilen Wes Anderson, geçtiğimiz günlerde Roma Film Festivali’ne katıldı. Ünlü yönetmen festival kapsamında yaptığı bir söyleşide film yapmakla ilgili on altın kuralını sevenleriyle paylaştı. Biz de sizinle paylaşıyoruz. Neden? Çünkü sizi çok seviyoruz…

1- Kaynağınız olsa da kendi özgün hikayenizi bulun.

Anderson, kitap uyarlaması da yapacak olsanız, kitabı birebir kopyalamayın, kendi versiyonunuzu yaratın diyor.

2- Kendi rol modelinizi bulun.

İster alttan alta hissedilmeden olsun, ister seyircinin yüzüne çarpacak şekilde, kendinize bir rol model bulun.

3- İlham perisi şart!

Adı üstünde, size ilham veren, etkileyen filmler bulun, onlardan ilham alın.

4- Asla asla demeyin

Kendinizi zorlayın, farklı alanlarda filmler çekmeyi düşünün. Örneğin, yönetmenin kendisi de şu sıralar korku filmi çekmeyi düşünüyor.

5- Arada cebinizi düşünmeyi de unutmayın!

Anderson, ileride Noel temalı bir film çekebileceğini söylüyor, sebebi ise büyük ölçüde ekonomik. Parayı sevdiğini ufaktan çıtlatan yönetmen, “Sonuçta her sene Noel var, bir tane çekerim, her sene ufak ufak edit’ler yine piyasaya sunar, evin kredisini öderim.” diyor.

6- Kuyuyu doldurun!

Kendini entellektüel anlamda bir kuyuya benzeten yönetmen, bu anlamda sürekli daha çok şey okuyarak, izleyerek, bu kuyuyu doldurmanın öneminden bahsetti.

7- Amatör ruhu kaybetmemek lazım.

Film yapımcısından önce bir film sever olduğunu söyleyen yönetmen, bu ruhu hiç bir zaman kaybetmemek gerektiğini söylüyor.

8- Kendi ekibinizi kurun!

İlk çalışmalarınızdan itibaren, güvenebileceğiniz, gerektiğinde size yanlış yolda olduğunuzu söyleyebilecek insanlar oluşan bir ekip yaratın.

9- Önce karakterler gelir!

Wes Anderson’a göre senaryo yazımında ilk sırada karakter yaratımı geliyor. Kendinden örnek veren ünlü yönetmen, son filmi The Grand Budapest Hotel’de ilk olarak Ralph Fiennes’in oynadığı ana karakteri yarattığını söylüyor.

10- Tarzınızı kabullenin.

Başka insanların işlerini izleyin, onlardan ilham alın, farklı alanlarda kendinizi zorlayın. Ancak tarzınızı değiştirmeye çalışmayın. “Farkımız tarzımızdır” diyen yönetmen, kendi tarzınızı kabullenmenizi ve bu yönde çalışmanız/ilerlemeniz gerektiğini söylüyor.