ZORLU PSM’NİN HARİKALARLA DOLU 3. SEZONUNUN ARDINDAN

ZORLU PSM’NİN HARİKALARLA DOLU 3. SEZONUNUN ARDINDAN


Yeni sezon öncesi geçmişe bakış


Çok değil, henüz 1 ay öncesine dönüp baktığımızda, etrafımızın birbirinden harika konserlerle çevrili olduğunu görebiliriz. Üstelik bu konserlerin hemen hemen hepsi, bu senenin en önemli müzik festivallerinde boy gösteren isimlere ait. “Müziğin birleştirici gücü” tanımına özellikle ihtiyaç duyduğumuz, konserlerin birer birer iptal olduğu bir dönemin içindeyken, bu anların değerini çok daha iyi bilmek gerekiyor.

Zorlu PSM’nin 3. sezonu, hiç şüphesiz ki müzik ve kültür-sanata gönülden bağlı insanlar için harikalar diyarından farksızdı. Henüz 1 ay önce Patti Smith gibi bir efsaneyi izleme şansını yakaladık. Smith, ünlü albümü Horses’ın 40. yılı için çıktığı turnede, Zorlu PSM’de her saniyesi akıllara kazınan bir performansa imza attı. Biletleri haftalar öncesinde tükenen bu konser, müzik tarihinin birçok kırılma anında orada bulunan, her ürünüyle kendi efsanesini büyüten Smith’i bizlerle buluşturdu.

11 Haziran’da ise bir başka dev isimle karşı karşıyaydık. Müzik dinleyicilerinin yıllardır özlemini çektiği Sigur Rós konseri, Zorlu PSM’de gerçekleşti. Hem görsel hem de işitsel anlamda tanıklık etmesi bir ayrıcalık olan bu konser, o gün orada bulunan herkesin ayaklarını yerden kesip ta İzlanda’ya kadar götürdü desek yeridir.

PJ Harvey’nin sahnedeki duruşunu nasıl unutabiliriz ki? Zorlu PSM’deki konserinden bir hafta önce Primavera Sound’da izleme şansını yakaldığımız Harvey, yeni albümü The Hope Six Demolition Project kapsamında çıktığı turnede, bir konserden çok faha fazlasını yaşattı. Adeta teatral bir gösteri kıvamındaki konser, müzik dünyasındaki en önemli figürlerden birini ve onun her saniyesinde daha da devleştiği performansını bizlerle buluşturdu.

İngiliz melankolisinin günümüzdeki en önemli zanaatkarlarından Tindersticks konseri ise sadeliğin ne kadar kuvvetlu bir süper güç olabileceğini kanıtlar nitelikteydi. Stuart Staples ve havalı grubu, hipnotize edici sahne duruşlarıyla kariyerlerinden özet görüntüleri bizlerle buluşturdu.

Progresif rock sahnesinin en önemli satır başlarından birine hayat veren Porcupine Tree’nin virtüöz üyesi, modern filozof Steven Wilson, 2 Mayıs’ta verdiği konserle ömür boyu unutulmayacak, tadı ağızlardan hiç gitmeyecek bir iki saat yaşattı.

Haydi biraz daha geriye uzanalım; tarihler 17 Kasım 2015’i göstersin mesela… Göstersin ki, günümüzün en önemli post-rock icracılarından Godspeed You! Black Emperor’ın gizeminde tekrar buluşalım. Tarifini ancak birebir tanık olanların verebileceği, izleyenlerin kendini ayrıcalıklı hissettiği bu sinematik deneyim, Türkiye konser tarihine geçecek nitelikteydi.

Şimdi de rakamlar konuşsun! Tek tek ele aldığımızda sayfaları bulacak Zorlu PSM’nin 3. sezonu, 400’ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yaptı, 400 binden fazla izleyiciyle buluştu. Ünlü Broadway ve West End müzikallerinden dünyaya yön veren starlara, rock, electro pop, progresif rock, post-rock türlerinde müzikleri kucaklayan alternatif isimlerden deneysel tiyatro topluluklarına çok çeşitli gösteriye ev sahipliği yapan Zorlu PSM’de 3. sezon boyunca 259 tiyatro, 98 konser, 43 Broadway şovu şehirle buluştu.

Dünyanın en önemli teknoloji sergileri arasında başı çeken, Barbican Centre’da başladığı serüvenine Stockholm ve Atina’nın ardından İstanbul’da devam eden Digital Revolution ve futbol tutkunları için her metrekaresi sürprizlerle dolu Goal! sergisini de es geçmemek lazım. 20 Şubat – 12 Haziran tarihleri arasında binlerce ziyaretçisi için dijital sanatın kapılarını aralayan Zorlu PSM, 2 Mart – 5 Haziran tarihleri arasında ise dünyayı meşin yuvarlak şeklinde görmemizi sağladı.

Açıkçası 4. sezon için şimdiden heyecanlanmamanın imkanı yok. İstanbul’un müzik ve kültür-sanatla buluşmasında hayli yüksek standartlara sahip, prestijli bir yol haritasıyla ilerleyen Zorlu PSM, kendi yükselttiği çıtayı çok daha yükseklere çekeceğe benziyor.

Bu arada bir hatırlatama yapalım. Zorlu PSM’nin 3. sezonunun en özel anlarına, fotoğrafar ve videolar eşliğinde düzenlenen Staged sergisinde tanıklık edebilirsiniz. Ücretsiz sergiyi 22 Ekim tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.