KAMANÇA ÜSTADI MARK ELIYAHU ZORLU PSM’YE GELİYOR

KAMANÇA ÜSTADI MARK ELIYAHU ZORLU PSM’YE GELİYOR


5 Kasım'da Ana Tiyatro'da


Ortadoğu ve Balkanların en büyük kamança (kemençe değil, dikkat) üstadlarından, çaldığı enstrümanlarla direkt kalbimize vursa büyük ihtimalle dinlediğimize kıyasla daha az dokunacak müzisyen Mark Eliyahu, 5 Kasım Cumartesi akşamı Zorlu PSM’de sahne alacak.

Kimdir bu adam deyip de Google’da yeni sekme açmaya üşenenler için biraz anlatalım, biraz da güzel parçalarıyla buraları donatalım.

Müziğe müzikolojist, besteci ve tar sanatçısı babası Piris Eliyahu’dan aldığı ilhamla başlayan Mark Eliyahu, izlediği Habil Aliyev’in performansından etkilenerek 16 yaşından itibaren Azeri, Türk ve İran müziğine ilgi duyduğunu keşfederek Yunan-İrlandalı Ross Daly’den bağlama, Adalat Vazirov’dan da kamança dersleri almaya başladı.

Ortadoğu ve Balkanlardan gelen sesleri ustaca birleştiren müzisyen; kariyeri boyunca Alim Qasimov, Esti Kinan-Ofarim ve Israeli Chamber Orchestra of Ramat-Gan gibi usta isimlerle birlikte çalıştı. İlk albümü Voices of Judea, farklı tarzlara dair yetkinliğinin bir dışavurumuydu. Onu esas başarıya ulaştıran ise 2006’da yayınladığı Sands albümüydü. Journey adlı şarkıya Benjamin Lidsky yönetmenliğinde çekilen klip, Youtube’da 2 milyondan fazla izlenme sayısına ulaştı ve Eliyahu’nun kitlelerce tanınmasına aracı oldu.

Hollanda’da Galili Dance ve Portekiz’de Gulbenkian gibi dans topluluklarıyla çalışmasının yanı sıra Musica Fabrica adlı Avrupa Birliği ve Benetton tarafından yürütülen uluslararası projede İsrail’i temsil eden Eliyahu, bu proje kapsamında bir filarmoni orkestrasıyla dünya çapında bir turneye çıktı, araya bir de Nobel ödül töreni performansı sıkıştırdı. Bununla da kalmadı, Paris’in Pompideu Center’ından İtalya’da düzenlenen Fabrica Festival’a kadar envai çeşit yerde sahne aldı. In Third Form adlı belgesel ve Ballad To The Crying Spring filmi için yaptığı müziklerle 7. sanat severleri de can kalbinden vurmayı başardı.

Uzun lafın kısası, yakın coğrafyaların neredeyse her özellikli enstrümanına hakim, Ortadoğu ve Balkanların farklı türden seslerini bir araya getiren bu usta ismi izlemek isterseniz 5 Kasım Cumartesi akşamı Zorlu PSM’de bekleniyorsunuz.