YORGOS LANTHIMOS FİLMLERİ VE KİMLİK BULMA ÇABASI

YORGOS LANTHIMOS FİLMLERİ VE KİMLİK BULMA ÇABASI


Lanthimos ile ben'e yolculuk


The Lobster ile hak ettiği gibi bu yıl Akademi Ödülleri’nde En İyi Özgün Senaryo dalında Oscar’a aday olan Yorgos Lanthimos ve filmlerinde işlediği kimlik bunalımları üzerinden yönetmenin bakış açısına değinen video You Can Change Your Nickname Only Twice, henüz Lanthimos filmi izlememişleri merakladıracak, izleyenleri de tekrar tekrar başa sardıracak nitelikte.

Lanthimos, filmlerinde insan kimliğinin değerliliğini öne çıkarır, olması gereken kişi değil de olmak istediği kişi olmaya çalışan karakterlerin kişilik karmaşasını, iç ve dış mücadelesini ele alır. Etrafını çevreleyen kısıtlamaların, koşulların dışına çıkmak isteyen, adeta “Ben sadece, ben olmak istiyorum” diye bağıran karakterlerin ağırlığının altında ezildikleri kabuklarından çıkışını, ben’e doğru kaçışlarını işler.

kathypn

Lanthimos’un kimlikleri arzuya dayanır. İstediğimiz şeyleri arzulamaya, olmak istediğimiz insanı arzulamaya ve bu yolda karşımıza çıkan başarı veya başarısızlığın şu an olduğumuz insanı şekillendirişini anlatır. Her filminde biraz orasından biraz burasından bu temanın etrafında dönen karakterleri ele alır, sonuç olarak ister kendi isteğiyle ister dünyanın ondan ne istediğiyle baş başa kalan karakterin kimliğine bir yerde format atar.

İnsan doğasına, cinselliğe ve aşka duyulan arzuya, keşfetme hevesine, otoritelere ve  başkaldırışa kendi yorumunu katar ve “Gerçekten olmamı istediğin kişi miyim?, Gerçekten olmak istediğim kişi miyim?” sorularını hem karaktere hem de izleyicisine tekrar tekrar sorar.

alps3-1024x682

En yakın örneği The Lobster’da da distopik bir atmosferde, yalnız yetişkinler kendilerine uygun hayat arkadaşını bulmaları için 45 gün bir otele yerleştiriliyor ve bu 45 günün sonunda bir eş bulamayan otel sakinleri hayvanlar aleminde eşlerini bulmaları umuduyla diledikleri bir hayvana dönüştürülüyor.

Bu ikilemde de karakterlerin dönüşecekleri hayvanları kendi sebepleriyle belirlemesi, seçtiği hayvandan yola çıkarak olmak istediği ya da olduğu kişiye gönderme yapıyor. Ve sonunda etrafındaki dünyanın olmasını istediği karakterin kısıtlamalarından kaçan Colin Farrell’in canlandırdığı David, bu yolda kaçtığı aşka eninde sonunda kapılır; ama kendi yolunda, kendi arzusuyla, kendi kurallarıyla.

lobster-5

Dogtooth’ta da ailesi tarafından köpek gibi yetiştirilen çocuklardan en büyüğünü canlandıran Aggeliki Papoulia’nın farkındalığının, insani aykırılıklarının varoluş sancılarıyla şekillenen kimliğinin kabuğunu kırma mücadelesini ve git-gellerini işliyor.

Dogtooth

Conor Bateman, hazırladığı kısa ve öz videoda gözden kaçırdığımız detayların altını çiziyor. Lanthimos sinemasında kimliğin, arzunun ve cinselliğin önemini vurguluyor. Yönetmenin önceki işlerine; Dogtooth, Alps, Kinetta ve The Lobster’a tek seferde bakıp yapıcı eleştiriler getiren You Can Change Your Nickname Only Twice burada, izlemezseniz ayıp olur.