A’DAN Z’YE 89. AKADEMİ ÖDÜLLERİ

A’DAN Z’YE 89. AKADEMİ ÖDÜLLERİ


And The Oscar goes to...


89. Akademi Ödülleri, dün gece Dolby Theatre, Los Angeles, Kaliforniya’da gerçekleşen törenle beklendik-beklenmedik şekilde sahiplerini buldu. Jimmy Kimmel’ın sunumuyla açılan tören, Oscar tarihinin en politik içerikli yıllarından biri olarak görülüyor.

oscar2017

14 dalda Oscar adaylığından 6’sını eve götürse de En İyi Film Oscar’ını Moonlight’a kaptıran La La Land ve ödülü başta alır gibi oldukları efsanevi yanlışlık anı, En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını, En İyi Özgün Senaryo’yu alan Manchester by the Sea’deki rolüyle hak eden Casey Affleck, Trump’ın yabancı politikası yüzünden ülkeye giriş yapamayan vatandaşların sesi olmak için ikinci kez En İyi Yabancı Film Oscar’ını alsa da bu yılki törene katılmayan The Salesman filminin yönetmeni Asgar Farhadi’nin temsili konuşması ve daha birçok epik anı derledik. Önce kazananların tam listesi, ardından yaşananlar. Sıradan buyurun.

JIMMY KIMMEL

En İyi Film: Moonlight

En İyi Yönetmen: Damien Chazelle (La La Land)

En İyi Kadın oyuncu: Emma Stone (La La Land)

En İyi Erkek oyuncu: Casey Affleck (Manchester By The Sea)

En İyi Yardımcı erkek oyuncu: Mahershala Ali (Moonlight)
En İyi Yardımcı kadın oyuncu: Viola Davis (Fences)
En İyi Orijinal senaryo: Manchester by the Sea
En İyi Uyarlama senaryo: Moonlight
En İyi Yabancı Film: The Salesman, İran
En İyi Belgesel: O.J: Made in America
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Suicide Squad
En İyi Kostüm: Fantastic Beast and Where to Find Them
En İyi Ses Kurgusu: Arrival
En İyi Ses Miksajı: Hacksaw Ridge
En İyi Kısa Animasyon Filmi: Piper
En İyi Animasyon Filmi: Zootopia
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: La La Land
En İyi Görsel Efekt: The Jungle Book
En İyi Film Kurgusu: Hacksaw Ridge
En İyi Kısa Belgesel: The White Helmets
En İyi Kısa Film: Sing
En İyi Görüntü Yönetmenliği: La La Land
En İyi Film Müziği: La La Land
En İyi Özgün Şarkı: City Of Stars, La La Land

Trolls filminde yer alan Can’t Stop The Feeling şarkısıyla En İyi Özgün Müzik Oscar’ına aday olan Justin Timberlake’in performansıyla başlayan tören yine birbirinden çeşitli gariplik ve güzelliklere ev sahipliği yaptı.

Şu an bu tören, milyonlarca Amerikalı ve bizden nefret eden 225 ülke tarafından canlı olarak izleniyor, bence bu harika.” sözleriyle gecenin açılışını yapan Jimmy Kimmel, ayaküstü sataştığı Oscar’a aday olan filmler ve oyuncuların yanı sıra hiç şaşırmadığımız gibi Trump karşıtı şakalarına da konuşmasında yer verdi.

“Teşekkürler Başkan Trump, geçen yıl Oscar’ın ırkçı kabul edildiği zamanı hatırladınız mı? Artık bitti, O’nun sayesinde!”

“Bu yılın adaylarından öğrendiğimiz, siyahiler NASA’yı kurtardı, beyazlar da jazz’ı. İşte gelişim dediğin budur!”

1985 doğumlu olmasına rağmen sinemaya şaşalı bir giriş yapıp bu yılın mümkün olan tüm Oscar’larını süpürmeye gelen La La Land’in yönetmeni Damien Chazelle’in yaşına ve başarısına değinen Kimmel, “14 adaylık, Damien’ın yaşadığı her yıl için bir tane… Eğer kazanırsa istediği üniversiteye gidebilecek!

Damien Chazelle, En İyi Yönetmen Oscar’ını alan en genç yönetmen olma namıyla da yürür gider, tutamayız artık.

Damien Chazelle

Manchester by the Sea’nin yapımcısı Matt Damon, En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ı alan rolü, çocukluk arkadaşı Casey Affleck’e vererek kendisi arka planda kalmayı tercih etmişti. Kimmel da bunu es geçmeyerek Damon’ı bu davranışı için tebrik edip hazır ayaktayken beklendiği başarıyı gösteremeyen The Great Wall filmiyle de dalga geçmeyi ihmal etmedi.

89th Annual Academy Awards, Arrivals, Los Angeles, USA - 26 Feb 2017

 

 

Herkesi ayağa kaldıran an ise Altın Küre Ödülleri’nde yaptığı duygulu konuşma sonrasında ABD Başkanı Trump’ın hedef gösterip ‘abartılmış’ bir oyuncu olduğunu söylediği Meryl Streep’in sevgi gösterisine ve alkış tufanına tutulduğu dakikalardı.

MERYL STREEP

Törenin en kayda değer anlarından biri de En İyi Film Oscar’ının önce yanlışlıkla La La Land’e verilmesiydi. Film ekibi sahneye çıkıp heyecanını yaşadıktan ve sıra sıra teşekkür konuşması yapmaya başladıktan sonra okunan zarflarda bir hata olduğu, En İyi Film Oscar’ını aslında Moonlight’ın kazandığı anlaşılınca stüdyoda gergin anlar yaşandı.

 

moonlight

Warren Beatty ve Faye Dunaway En İyi Film değil de En İyi Kadın Oyuncu zarfını açınca, La La Land’i görüp yanlış anons yapıyor. La La Land’in yapımcılarından Jordan Horowitz de duruma el atarak şaşkın seyircilere ve aday film ekiplerine bunun bir şaka olmadığını, En İyi Film ödülünü Moonlight’ın kazandığını açıklıyor.

En İyi Özgün Müzik Oscar’ını alan La La Land’deki performansıyla da severek izlediğimiz John Legend’ı, City of Stars ve Audition’ı çalıp söylemek üzere Ryan Gosling ve Emma Stone sahneye davet etti.

La La Land’deki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Leonardo DiCaprio’dan alan Emma Stone, aklına gelen herkese teşekkür ederek daha öğrenecek çok şeyi olduğunu ve Oscar’ın bu yolculuğa devam etmede onun için çok güzel bir sembol olduğunu söyledi.

Moonlight’taki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını alan Mahershala Ali, bu ödülü alan ilk Müslüman oyuncu olarak Akademi Ödülleri’nde yeni bir sayfa açtı.

MAHERSHALA ALI

Yabancı Dil kategorisinde En İyi Film Oscar’ına aday olsa da Trump’ın kararnamesini protesto etmek amacıyla törene katılmayacağını önceden açıklayan İranlı yönetmen Asghar Fahradi, The Salesman ile Yabancı Dilde En İyi Film ödülünü kazandı. Ödülü onun yerine alan Anousheh Ansari’nin okuduğu Fahradi’nin mektubu ise şöyle:

“Bu değerli ödülü ikinci kez alabilmek benim için büyük bir onurdur. Akademi üyelerine, İran’daki ekibime, yapımcıma, Amazon’a ve aday olan diğer arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum.

Bugün sizlerle olamadığım için üzgünüm. Yokluğumun sebebi, ülkemin insanlarına yapılan saygısızlık ve insanlık dışı kurallarla ABD’ye girmesi engellenen diğer 6 milletin insanlarına duyduğum saygıdır. Dünyayı ‘biz’ ve ‘bizim düşmanlarımız’ olarak ayırmak korku yaratır. Bu agresyon ve savaş uğruna verilen düzenbaz bir mazerettir. Film yapımcıları kameralarını ortak insani değerlere çevirebilir ve çeşitli ırk-din kalıplarını kırabilir. Onlar biz ve diğerleri arasında empati oluşturur. Şu an hiç olmadığı kadar bu empatiye ihtiyacımız var.”

asghar__130313195304

Akademi Ödülleri, bu yıl bilinen çizgisinin dışına çıkarak ilk kez siyahilerin ve müslümanların ağırlıkta olduğu kazananlarıyla yeni bir döneme mi giriyor, yoksa sadece anlık bir Trump karşıtı politika mı onu bilemeyeceğiz; ama güzel adımlar atıldığı da karşı konulamaz bir gerçek.