BİLİM BUNU DA AÇIKLADI!! BİR MÜZİK GRUBUNUN EN ÖNEMLİ ÜYESİ KİMDİR?

BİLİM BUNU DA AÇIKLADI!! BİR MÜZİK GRUBUNUN EN ÖNEMLİ ÜYESİ KİMDİR?


Uzmanından onaylı müzikal sohbetlerde bu hafta


Yeni yapılan bilimsel bir çalışmayla, her grubun en önemli elemanının bas gitarist olduğu belirlendi.

roger-waters

Yani siz farkında olmasanız da Colin Greenwood, Radiohead’de Thom Yorke’tan daha bağlayıcı bir rol oynuyor. Flea’ciler de haklı beğenilerine bilimsel kanıt topluyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences’ın raporuna göre; daha düşük perdelerdeki üstün zaman algısı, bas ağırlıklı enstrümanların neden müzikal ritmlerin altında yattığını açıklıyor. Çünkü bas, şarkının en olmazsa olmaz kısmı.

Çalışmaya göre insan beyni, ritmi bas gibi daha alt bir perdeden almayı daha kolay buluyor. Dans etmeye daha yakın insanlar, ayaklarını yere vurup şarkılara ritmik cevaplar vermekte yüksek perdedeki gitar ve davuldan ziyade daha çok öne çıkan bas ritmlerini tercih ediyor.

“İşitme sınırının biyolojik açıdan daha olası bir modelinin sonuçları, doğrusal olmayan iç kulağın işitsel dinamiklerinin gözlemlenen etkilerini ortaya çıkarıyor. Alçak sesin zaman kodlamadaki büyük etkisi, bas menzilli enstrümanların taşıdığı ritmin geniş çaplı müzikal pratiğini açıklıyor. Perde ve melodi için ise önceden belirlenen yüksek sesin ana etkilerini tamamlıyor.”

Aynı zamanda Northwestern Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmaya göre daha çok bas içeren şarkılar, dinleyenleri daha güçlü ve öz güvenli hissettiriyor.

Polymic’in 2014’te davulcuların herkesten daha zeki olduğunu savunan çalışmasının ardından gelen çalışmalar neyi nasıl ve neden sevdiğimizi bilimsel olarak da açıklayıp kafalarda soru işaretine yer vermiyor.