İSTATİSTİKSEL VERİLERLE EN HÜZÜNLÜ RADIOHEAD ŞARKISI BELİRLENDİ

İSTATİSTİKSEL VERİLERLE EN HÜZÜNLÜ RADIOHEAD ŞARKISI BELİRLENDİ


And the Saddest Song Award goes to...


Hangimizin Radiohead dinlerken kalbinin söküldüğü, üzerine ansızın çöken bir ağırlıkla sebepsiz yere düşüncelere daldığı bir zamanı olmadı ki?

Herkesin en hüzünlü Radiohead şarkısı kendine; ama True Love Waits ve We Suck Young Blood verisel olarak Radiohead’in en depresif şarkıları seçildi.

thom-yorke

Veri uzmanı Charlie Thompson’ın Spotify API’ından aldığı, grubun 9 stüdyo albümünün her şarkısının bilgilerinden ve 0.0’dan 1.0’a kadar müzikal pozitifliği ölçen metrik sisteminden yola çıkarak True Love Waits ve We Suck Young Blood’ın 0.0378 ile en düşük pozitif değere sahip Radiohead şarkıları olduğu belirlendi.

Sadece bu kodsal verileri değil, aynı zamanda şarkıların sözlerini de dikkate alan Thompson, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nin kelime birliğini incelediği kitle kaynak projesinden yararlanarak Radiohead’in şarkı sözlerini Genious API’ından alıyor ve en kasvetli kelimelerle şarkı sözlerinin hüzünlü yüzdesini belirliyor. Sadece sözsel açıdan incelendiğinde de High and Dry %36’yla en kederli şarkı çıkıyor.

Aynı zamanda her şarkıdaki kelimelerin değerini belirleyip final algoritmasına geçen Thompson, liriksel yoğunluğu göz önünde bulundurarak üzücü kelimelerin ölçümünü yapıyor. Thompson oluşturduğu Kasvet Dizini ile şarkıların birleşiminin ortalamasını alıp dengeliyor ve kederli kelimelerin yüzdesini çıkarıp işlemini tamamlıyor.

Screen_Shot_2017_02_22_at_11.54.23_AM

Sonuçlar 1’den 100’e kadar ölçeklendiriliyor. Sonuç olarak, geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren, dertli prens Thom Yorke’un 20 yıllık hayat arkadaşı Rachel Owen’a yazdığı, son albümünün de kapanış şarkısı olan True Love Waits, Kasvet Dizini’ni 1’e tamamlayarak en kederli Radiohead şarkısı namını alırken 15 Step, en yüksek skor olan 100’ü alıyor.

En kederli şarkının ardından, en hüzünlü albümü de belirlemeye çalışan Thompson’ın çok daha ayrıntılı inceleyebileceğiniz şarkı analizine buradan, albüm analizine de şuradan ulaşabilirsiniz.

Günlük keder dozajınızı hala almadıysanız uzmanından onaylı Radiohead’in en hüzünlü şarkısı True Love Waits ile sizleri baş başa bırakıyoruz.