HAYAO MIYAZAKI GÖKLERDEDİR

HAYAO MIYAZAKI GÖKLERDEDİR


Biraz uçak, çokça uçmak


Geçtiğimiz günlerde emeklilikten kesin olarak vazgeçtiğinin haberini Rises filmiyle vererek hepimizin yüzünde güller açtıran Studio Ghibli’nin mihenk taşı Hayao Miyazaki’nin filmlerinde birçok ortak nokta var. Fakat bütün filmlerinde es geçmediği göklerde yolculuk temasını daha önce fark etmiş miydiniz?

ChiHaku

Zach Prewitt’in, Fandor’da yayınlanan Miyazaki Dreams of Flying adlı çalışmasıyla yönetmenin gökyüzüne uzanan takıntısını ve karakterlerini havaya kaldıran anları bir arada görüyoruz.

Miyazaki, II. Dünya Savaşı yıllarında Mitsubishi Zero savaş uçaklarını yapan endüstride çalışan babası ve amcasından oldukça etkilenmiş olmalı ki havacılığa ve uçmaya olan ilgisi her filminde yer buluyor.

Son filmi The Wind Rises’ta da Mitsubishi uçaklarının yaratıcısı Jiro Horikoshi’nin kurgusal hayatını ele alan Miyazaki’nin havacılığa ve uçmaya olan zaafı biraz ırsi desek yanlış olmaz herhalde.

Usta yönetmenin baş döndüren uçuş sahnelerini, göklerde bulduğu mutluluğu belki de uçma hayalini ardı sıra izlemek için Miyazaki Dreams of Flying videosuna aktarmasız buyurun.