ORSON WELLES’İN YARIM KALAN FİLMİ NETFLIX’E EMANET

ORSON WELLES’İN YARIM KALAN FİLMİ NETFLIX’E EMANET


The Other Side of the Wind


Netflix, Orson Welles’in yarım kalan son filmi The Other Side of the Wind‘i tamamlayacak!

Sinemaya farklı açılar kazandıran yenilikçi yönetmen ve oyuncu Welles’in, 1970’ten 1976’ya kadar üzerinde çalıştığı; fakat yasal ve finansal zorluklardan dolayı bitiremeden vefat ettiği filminin tamamlanması için daha önce de birçok bağış kampanyası düzenlenmiş, sonra da ses çıkmamıştı. Şimdi Netflix, filmin bütün haklarını satın aldığını ve devamının tamamlanması için finansör olacağını duyurdu.

Başrollerinde John Huston, Peter Bogdanovich, Kodar, Robert Random, Lilli Palmer, Edmond O’Brien, Cameron Mitchell, Mercedes McCambridge, Susan Strasberg, Norman Foster, Paul Stewart ve Dennis Hopper gibi isimlerin yer aldığı filmin hali hazırda 45 dakikası mevcut.

t-orson-welles-citizen-kane-the-other-side-of-the-wind-cop

Welles’in kafasında, Citizen Kane’i çekmeden önce Hemingway ile içerken tutuştukları kavganın ardından şekillenen filmin bir yazarın çöküşünü anlatacak ana karakteri, Hemingway intihar ettikten sonra Welles tarafından yönetmen olarak değiştirildi.

Değişen konusuyla yine trajik bir hal alan film, Hollywood yapımcılarıyla filmini bitirmek için mücadele eden bir yönetmeni anlatıyor. Aklına gelenin başına da geldiği Welles, dönüş projesi olarak büyük umutlarla giriştiği projeyi finansal yetersizlik ve yapım sorunlarıyla cebelleşip yarım bıraksa da daha sonra kendi imkanlarıyla tamamlamaya çalışmış, yine de bitiremeden vefat etmişti.

Welles ve Les Films de L’Astrophore yapımcılığında yarım kalan filmin prodüktörlüğünü Royal Road Entertaintment yürütecek. Orijinal filmde de yapımcı olarak yer alan Frank Marshall, 40 yıllık çabanın ardından Bogdanovich danışmanlığında The Other Side of the Wind’in sonunu görebilecek.

Özetle, filmin yapımcısı Marshall ve Filip Jan Rymsza, baş yapımcısı Bogdanovich, Jens Koethner Kaul, Beatrice Welles, Casla Rosen-Vacher, Olga Kagan ve Jon Anderson.

Netflix’ten Ted Sarados’un heyecanına bakacak olursak böyle büyük bir işin içinde olmanın ciddiyetini kavradıklarını görebiliyoruz.

“Orson Welles’in yarattıklarına ve vizyonuna hayran olarak büyüyen herkes için gerçekleşen bir hayal bu. Welles’in bu bitmemiş işini onun gerçek sanatsal bakışıyla dünyaya getirme sözü, benim ve Netflix için büyük bir gurur. Dünyanın etrafındaki tüm sinefiller ve film sevdalıları bir kez daha ya da henüz ilk kez Welles’in büyüsünü deneyimleyebilecek.”

Usta yönetmenin yarım kalan filmi neredeyse 50 yıl sonra tamamlanacak. Umarız ki fiyaskoyla sonuçlanmadan Welles’in vizyonuyla, onun istediği gibi bitirebilirler.