SİNEMADA UYKUSUZ HER GECE: INSOMNIA IN MOVIES

SİNEMADA UYKUSUZ HER GECE: INSOMNIA IN MOVIES


Uyku, bütün istediğim buydu...


Uyuyamamak mı daha büyük dert, uyanık kalmak mı? Sanırım hepsi bir.

Huzursuz gündüzlerin ve uykusuz gecelerin korkulu rüyası, bir yaşam biçimi insomnianın filmlerdeki temsillerine ayıracak bir 4 dakikanız varsa Sleepless Nights: Insomnia in Movies bu gece de uykunuzu kaçırabilir.

fight-club

En ufak bir uyku problemi yaşadığımızda bile ertesi gün yaşadığımız çileleri bir biz biliriz, bir de herkes. Sıradan bir uykusuzluk problemi bile sadece gece uyuyamamaya değil, sabah da uyanamamaya yol açarken kronik insomniadan muzdarip insanlar uykusuzluğun acısını sadece bir sabah değil, her sabah tadar. Bu da git gide hayatına, vücuduna, düşüncelerine ve yaşam şekline hakim olan bir rahatsızlık haline gelir. Çok zor, çok. Ya yaşayan bilir, ya da izleyen.

İnsomnia sadece korna ya da köpek sesinden uykunun bölünmesi değil, hiç uyutmayan huzursuz bir beynin sonucudur. Böyle içsel bir sıkıntıyı sinema gibi görsel bir araçta resmetmek de her yiğidin harcı değil. Neyse ki birbirinden yetenekli yönetmenler, görüntü yönetmenleri ve oyuncular var ki gerek o psikolojik ağırlığı gerekse de fiziksel rahatsızlığı en uygun atmosferle paketleyip beğenimize sunuyorlar.

Philip Brubaker, Fandor için hazırladığı videoda insomniadan muzdarip karakterleri bir araya getirerek birçok farklı tasvirle izleyiciye nakledilmiş örnekleri gün yüzüne çıkarıyor. Belirli bir anlatıya bağlı kalmadan kafasına göre yerleştirdiği sahnelerle Brubaker’ın bakış açısına ve dert ortağı olacağımız karakterlerin hüzünlü yolculuğuna tanık oluyoruz.

Uykusuz gecelere ışık tutup daha da uykunuzu kaçıran Sleepless Nights: Insomnie in Movies burada. Yatmadan izlemeyin…