10 DAKİKADA DAVID LYNCH DOSYASI

10 DAKİKADA DAVID LYNCH DOSYASI


Buyursunlar...


Düşün ve gizemin ustası David Lynch, filmlerinde şüphesiz ki imgeleme ve hayale anlatıdan daha çok önem veriyor. Seyircisine somut bir gerçeklik kabul ettirmekten ziyade açık uçlu bir estetik, bir sürü soru işareti ve belirsizlik, sonunda da şaşkın bir tatminlik vaat eden yönetmenin filmlerine derinlemesine ineceğiniz bir video var elimizde.

davidlynch

Tabii Lynch’in gücü sadece absürte, beklenmeyene ve sıklıkla bağ kurulamayana dayanmıyor. Bilakis var olan sembolizmi, özgün perspektifine ve alışılmışın dışındaki çizgisine uygun bir şekilde baştan yaratıyor ya da kendine göre manipüle ediyor.

Andrev Halskov, Moving Pictures: Visual References and Artistry in the Films of David Lynch isimli videosunda Lynch’in estetiğini ve bu estetiğin etkilendiği diğer filmleri, fotoğraf ve sanat gibi alanlarla ilişkisini analiz ediyor. Karşılaştırmalı bir çalışmadan ziyade bu kaynakların yönetmenin kendi sanat kimliğini şekillendirmedeki etkisini ve bu kimliğin nesil nesil yetişen sanatçıları nasıl etkilediğini derinlemesine inceliyor.

mulholland-drive-women

Anlatıyı başa alıp ona uygun bir görsel oluşturan film yapımcılarının aksine önceliği görüntüye verip hikayeyi onun etrafından şekillendiren Lynch’in filmlerini gerçekten özümseyebilmek için “Şair burada ne demek istemiş, hikaye ne anlatıyor?” sorularını sormanın yanlışlığının altını çizen Halskov, Lynch’in beslendiği referansları 10 dakikada gün yüzüne çıkarıyor.

Lynch’in filmlerindeki görsel yoğunluğun ve benzersizliğin ardında yatan çocukluğundan beri yaptığı resimleri hareket ettirme becerisini ve önceliklerini yiyip yutacağınız Moving Pictures: Visual References and Artistry in the Films of David Lynch çalışmasını baştan sona izleyin, atlaya atlaya değil.