KENDİ ŞARKISINI KENDİ YAZAN YAPAY ZEKA İLE TANIŞIN: BOT DYLAN

KENDİ ŞARKISINI KENDİ YAZAN YAPAY ZEKA İLE TANIŞIN: BOT DYLAN


Müzik ve teknolojinin son meyvesi


Duyunca “Kesin İsviçreli bilim insanları tarafından yapılmıştır.” diyeceğiniz bir proje bu sefer İngiliz bilim insanlarından geldi.

İngiltere’deki Kingston Üniversitesi’inden müzik teknolojileri uzmanı olan Dr. Oded Ben-Tal ve ekibinin geliştirdiği bir yapay zeka, 23.000 adet İrlanda halk müziği bestesini tarayarak, şarkılardaki farklı desenleri ve yapıları öğrenip yeni şarkılar besteleyecek şekilde programlandı. Bot Dylan ismini verdikleri bu yapay zeka, kendisine verilen basit bir nota dizilimini kullanarak devamının nasıl gelmesi gerektiğini hesaplıyor ve şarkıyı o şekilde besteliyor.

Bugüne kadar 100.000 adet şarkı besteleyen Bot Dylan için Dr. Ben-Tal “Bir makine tarafından üretilen melodilerin bu kadar iyi olacağını hiçbirimiz beklemiyorduk. Biz ve birlikte çalıştığımız birçok müzisyen, bir yapay zeka tarafından oluşturulan müziğin kalitesi karşısında gerçekten çok şaşırdık. İnsanlar genelde makinelerin yaratıcı olabileceğine inanmak istemezler, bunu insani bir özellik olarak görürler. Aslında, teknoloji ve yaratıcılık uzun zamandır birbirine bağlı ve bu da bu yöndeki bir başka adım.” açıklamasında bulundu.