5 DAKİKADA BİR EFSANE: CAN – EGE BAMYASİ

5 DAKİKADA BİR EFSANE: CAN – EGE BAMYASİ


Bildiğimiz Ege Bamyasi


İsmini gruptan habersiz şekilde ilk duyduğunuzda “Allah allah, nasıl bu grubu hiç izlemedik İstanbul’da ya!” dedirten, gerçeği öğrenince de “Hadi bee” diyerek dinlemeye devam ettiğimiz Can’in Ege Bamyasi albümü beş dakikada karşınızda.

CAN_EB

70’lerde dünyada müzik almış başını yürümüşken Almanya boş mu geçti? Tabi ki hayır. Alman krautrock ve psychedelic müzik sahnesinin en önemli isimlerinden olan ve dünyada da janranın en önemli isimlerinden biri haline gelen Can’in 1972’de yayınladığı albümü Ege Bamyasi, Pitchfork sağ olsun film şeridi gibi gözümüzün önünden geçmeye geldi. Holger Czukay, Michael Karoli Jaki, Liebezeit ve Irmin Schmidt tarafından kurulmuş ve müzik sahnesinin en ilham verici gruplarından biri olan Can’in bilinirliği, Alman televizyonlarında yayınlanan Das Messer isimli bir dizinin soundtrack’i olarak kullanılmasından sonra tavan yapıyor. Birçok ünlü ismin favori albümü listelerinde yer alan ve hip hop camiası tarafından da zaman zaman sample’lanan albüm müzik tarihinin önemli albümlerinden biri olarak kabul görüyor.

O günden bugüne avant-garde, funk ve psychedelic müziğin en başarılı örneklerinden birini sunan Ege Bamyasi, her müzik severin evinde bulunması gereken ya da bulunmuyorsa dinlenmesi gereken bir albüm olarak tarihe ismini yazdırıyor.