akira kurosawa’dan renkli film 1010

akira kurosawa’dan renkli film 1010


Renklerin efendisi


Sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Akira Kurosawa’nın, siyah beyaz filmde olduğu kadar renkli filmde de ustalığı bu video ile bir kez daha tescilleniyor.

1960’ların sonuna kadar çektiği siyah beyaz filmleriyle adını sinema tarihine yazdıran Akira Kurosawa, 70’lerden itibaren çekmeye başladığı renkli filmleriyle de yeteneğini kanıtlayan işlere imza atmıştı. Videolarını izlemekten büyük keyif aldığımız Fandor da, Kurosawa’nın bu vizyonunu Kurosawa Color isimli supercut videosu ile bir araya getirip sinemaseverlerle buluşturuyor.

Philip Brubaker’ın hazırladığı video, yönetmenin 1985 yapımı Ran’daki kırmızı ve sarı renk ağırlıklı kullanımından örnek verip renklerin anlamlarıyla birlikte sahneye olan etkisini açıklıyor ve 1970 yapımı Dodes’ka-den ile de filmin içinde kullandığı gerçek tablolar üzerinden Kurosawa’nın ne kadar büyük bir yönetmen olduğunu bir kez daha bize kanıtlıyor.

Kariyerinin sonuna doğru görme kaybı yaşamaya başlamasına rağmen 57 senelik kariyerinde bir çok önemli filme imza atan Kurosawa’nın, renkli filmdeki ustalığının anlatıldığı videoya vakit kaybetmeden bakmanızda fayda var.