SOFIA COPPOLA’NIN BECHDEL TEST’TEN HABERİ BİLE YOKMUŞ!

SOFIA COPPOLA’NIN BECHDEL TEST’TEN HABERİ BİLE YOKMUŞ!


O neymiş ya?


70. Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü alarak Cannes tarihinde bu ödüle sahip ikinci kadın yönetmen olarak tarihe geçen Sofia Coppola, bildiğiniz gibi kariyeri boyunca kadın merkezli filmleriyle öne çıktı. Lost in Translation, The Virgin Suicides, The Bling Ring ve son olarak The Beguiled ile karşımıza çıkan yönetmenin hikayelerinde protogonist genelde kadındır ve hikaye de bu çerçeveden şekillenir. Gelin görün ki, Coppola’nın sinemada kadın temsillerini sistematik bir sınava tabi tutan Bechdel Test’ten haberi bile yokmuş!

sofia-coppola

Alison Bechdel’in 1985’te soyadını ölümsüzleştireceğinden habersiz çizdiği bir karikatürden günümüze evrilen Bechdel Test’i geçebilmek için, bir filmde en az iki kadının isminin bilinmesi ve bu kadınların bir erkekten başka bir şey konuşması gerekiyor.

Henüz iki gün önce, The Beguiled’in tanıtımı amacıyla GQ’ya konuşan Coppola’ya filmin Bechdel Test’i geçip geçemeyeceği sorulunca “Ne testi? Daha önce hiç öyle bir şey duymadım, o nedir?” cevabını veren yönetmenin bu zamana kadar bu testten habersiz, kendi doğrularıyla şu anda olduğu yere geldiğini görüyoruz.

Testin ne olduğu anlatılınca “Oh, sanırım hiç film üzerine çalışmadım. Çok komik; ama bu filmde bir sürü kadın, tek bir adam hakkında konuşuyor.” diyen Coppola, bu zamana kadar şans eseri de olsa birçok filmiyle bu testi geçti; fakat ona En İyi Yönetmen ödülünü getiren The Beguiled, Bechdel Test’ten sınıfta kalıyor.

Tabii Bechdel Test, bir filmin ne kadar iyi ne kadar kötü olduğuna tek başına karar verecek bir sınama değil. The Lord Of The Rings ve Gravity gibi filmler testi geçemese de, sinemada kadın temsili konusunda başka bir boyut açtıran bir uygulama bu. Bakalım Coppola, sonraki adımlarında bu koşulları göz önünde bulunduracak mı?