TÜRK PSYCHEDELIC ROCK’I ONLARDAN SORULUR: ALTIN GÜN

TÜRK PSYCHEDELIC ROCK’I ONLARDAN SORULUR: ALTIN GÜN


Hollanda usülü Türk psychedelic rock'ı


70’ler Türk psychedelic rock’ının hazineleri kaz kaz bitmiyor. Dönemin 45’likleri, kazdıkça daha zenginleşen bir hazinenin parçaları kıvamında.

Yurt dışındaki ünlü grup ve sanatçılarından da ilham aldığı; Tame Impala’sından King Gizzard & the Lizard Wizard’ına birçok önemli ismin müziğine doğrudan etki eden akım, şu sıralar yeni bir süperstar adayı tarafından yüksek başarıyla icra ediliyor: Altın Gün

Hollandalı psychedelic rock temsilcisi Jacco Gardner’in basçısı Jasper Verhulst, Salon’da gerçekleştirdikleri konser vesilesiyle geldiği İstanbul’da 70’ler Türk psychedelic rock’ından bir hayli etkileniyor. Selda Bağcan, Barış Manço, Erkin Koray ve daha nicesinin yarattığı etki, Verhulst’un Altın Gün’ü kurmasına vesile oluyor.

14956507_1747244868871655_2846106629487314470_n

Gitarda Ben Rider ve davulda Nic Mauskovic’le yola koyulan sanatçı, Facebook vasıtasıyla Türk müzisyen arayışına geçiyor. Sonucunda da vokalist Merve Daşdemir ve vokal/saz/tuşlularda Erdinç Ecevit Yıldız’ı gruba dahil ediyor. Jungle by Night’tan perküsyonist Gino Groeneveld’in de katılımıyla Altın Gün son halini alıyor.

70’ler Türk psychedelic rock klasiklerini kendi düzenlemeleriyle icra eden Altın Gün, yurt dışında sahne aldığı festivallerde hem müziği hem yıkılan canlı performansı hem de imajıyla büyük ilgi odağı olmayı başardı bile. Tıpkı müzisyenler gibi 70’ler psychedelic rock’ına ilgi duyan yabancı müzik severlerin de kısa sürede ilgisini çeken Altın Gün, ilk teklisini geçtiğimiz haftalarda Bongo Joe etiketiyle yayınladı.

Orhan Gencebay imzasını taşıyan, Erkin Koray yorumuyla hafızalara daha da kazınan Goca Dünya ve ünlü Kırşehir türküsünden yola çıkan Kırşehir’in Gülleri’nden oluşan tekli, Altın Gün’ün kimliğiyle birleşerek hastası olacağınız türden iki şarkıya hayat veriyor.

Pek prestijli DJ Fitz de Altın Gün’ün başarısına şimdiden kayıtsız kalamayanlardan.

Kısa süre içerisinde ismini çok çok daha fazla duyacağımıza emin olduğumuz Altın Gün, 70’ler Türk psychedelic rock’ının günümüzdeki en heyecan verici yansımalarından biri!