MODERAT UZUNCA BİR SÜRE MODERAT OLMAYACAK

MODERAT UZUNCA BİR SÜRE MODERAT OLMAYACAK


This is not what we wanted!


Bu topraklarla özellikle geçtiğimiz yıl içinde yoğun bir gel-git ilişkisi olan Moderat‘ı izleyen son şanslılar İstanbul’un ilk Sónar’ına katılanlardı. “Son”dan kastın ucu çok açık; fakat uzun ve belirsiz bir süre zarfında, ne Türkiye’de ne de başka bir yerde #teambadkingdom ortalarda görünmeyecek, siz kişisel algılamayın.

Moderat-

Modeselektor’den Gernot Bronsert ve Sebastion Szary ile Apparat’tan Sascha Ring‘in güçlerini birleştirmesiyle Moderat’a evrilen üçlü, LOLA‘ya verdikleri son röportajda uzunca bir süre için Moderat defterini rafa kaldırmayı planladıklarını açıkladı.

Nedeniyse çok anlaşılır. Ayrı ayrı sevip saydığımız bu üçlü, yeni solukların, farklı kazanımların ve özlerinin peşinde. Birlikte bir sıkıntıları olduğundan değil, tam tersine bu üçlü büyüye çok kapılıp bireysel adımlarına gereken önemi veremediklerinden. Yani kimsenin müziği bıraktığı yok, dağıldığı da yok -umuyoruz ki- sadece ne zaman sonlanacağı belirsiz bir süre var ve bu süre zarfında üçlü paketimiz bölünerek çoğalacak. Anlayacağınız yine bir tarafta Modeselektor, diğer tarafta da Apparat olacak.

Moderat, bireysel projelerimizden nefes alıp yenilenmek için planladığımız bir adımdı” diyen Ring’e, “Şimdi de Moderat’tan sıyrılıp özümüze dönmemiz gerek” diyerek katılan Bronsert, yürek burkan sözlerine şöyle devam ediyor: “Şu an için ihtiyacımız olan bu boşlukta hepimiz hemfikiriz. Bir zaman sınırlaması da yok. Bir daha ne zaman Moderat olarak yolumuza devam edeceğimizi ya da edip etmeyeceğimizi henüz biz de bilmiyoruz. Yani bu Berlin konseri için bir çağın sonu diyebiliriz.”

“Bir çağın sonu” diyerek kavgada söylenmeyecek ağırlıkta laflar eden Bronsert’in bahsettiği konser, 2 Eylül Kindl-Bühne Wuhlheide konseri. Artık “Son bir kez göreyim”ciler hazırlıklarını ona göre yapsın.

Bu süre zarfında bireysel projelerine ağırlık vermek istediklerini belirten üçlüden ikisi, yani Modeselektor çoktan stüdyoda yerlerini alıp yeni sürprizleri üzerinde çalışmaya başladı bile. Apparat’ın yakışıklı seslisi Ring içinse durum daha zor. O da şu sözleriyle kararlarını daha iyi açıklıyor ve son noktayı da koyuyor:

“İlk Moderat albümünden sonra kendi projelerimize geri döndük. Benim için Apparat’la tekrar işe koyulmak gerçekten çok zordu. Üç insanın dinamiğine öyle alışmışım ki, sonrasında stüdyoya tek başıma kalınca epey zorlandım. Bu yüzden de II’dan sonra Apparat ve Modeselektor olarak ayrılmak istemedik, çünkü gerçekten çok fazla enerjimizi alıyor. Müzik dünyası evrelerle süregeliyor. Albüm de şüphesiz ki bir aşama ve onun da sonu gelmek üzere. Bu demek oluyor ki, uzun bir süre boyunca hepimizi bir arada görmek için bu son şansınız olacak.”

Biz de haberimize Berlin’de atıldıkları yola Berlin’de son verme yolunda bu üç müzikal bilgenin sözleriyle son veriyoruz, çünkü doğru söze ne denir?

“Here it ends, no one’s gonna shed a tear, no need to shout, just the stand the silence”