90’LARDA NEW YORK’TA ÇOCUK OLMAK

90’LARDA NEW YORK’TA ÇOCUK OLMAK


Mel Stones, Supreme, Larry Clark ve olaylar olaylar


Fotoğraf çekenlerin dünyasında tartışılan konulardan biri de sanat fotoğrafçılığıdır. Nedir bu sanat fotoğrafçılığı arkadaş? Sanat diyebileceğimiz kıvama gelen, düşünmeye sevk eden fotoğraflarla, küçükken ebeveynlerimiz tarafından doğum günümüzde çekilen fotoğraflardan farkı nedir?

Tam bunu kendime sorarken Highlyann Krasnow ve Mel Stones‘ın doksanlarda New York ve çevresinde çekmiş olduğu fotoğrafların oluşturduğu That’s a Crazy One: New York City 1990’s isimli fotoğraf kitabıyla karşılaştım.

Thats-A-Crazy-One-1_1024x1024

O zamanlar New York‘un görece tehlikeli olmasına rağmen Mel Stones, Brooklyn’deki Sunset Park‘ta kaykaycı arkadaşlarıyla takılmış. Brighton Beach High School‘daki fotoğrafçılık kurslarına dahil olan Stones’a öğretmeni her gün bir film hediye edip ”Yarın bana bu filmi dolu bir şekilde getir” diyerek Stones’ın fotoğrafçılık kariyerini başlatan kıvılcımı yakmış. Stones ise bu fırsatı çiçek, böcek ya da binaları çekmek yerine; akşama kadar parkta takılıp ot içen punk ve kaykaycı arkadaşlarını çekmek için kullanmış.

a-real-look-at-the-crew-of-kids-growing-up-v23n5-263-1470236909

personal-portraits-of-the-90s-lower-east-side-by-teens-who-lived-it-body-image-1495570437

1994’te New York’ta açılan Supreme isimli dükkanın önünde takılan çocuklardan biri olan Mel Stones, annesinin Supreme’in kurucusu ve sahibi James Jebbia ile bit pazarında tanışmasından doğan fırsatla Jebbia, Mel’in arkadaşlarına Supreme dükkanda iş olanağı sağlamıştır. Stones’un bu fırsattan yararlanan arkadaşlarından biri de Mel’in parktan tanıdığı kaykaycı dostu Gio Estevez’dir. Diğer kaykaycılara göre daha sorumluluk sahibi olan Gio Estevez, işe alınmış ve bugün milyonlar kazanan dünya markası Supreme’in ilk günlerinde bir parçası olmuş.

O günlerde bütün bu olaylar yaşanırken Kids filmi için kolları sıvayan Harmony Korine ve Larry Clark, Mel Stones ve arkadaşları ile tanışıp, onları da filme dahil etmiş. Özellikle Mel’in çektiği siyah beyaz fotoğraflardan etkilenen Larry Clark, fotoğraflara olan hayranlığını gizleyememiş ve bu fotoğraflardan esinlendiği kareleri Kids filmine de aktarmıştır.

personal-portraits-of-the-90s-lower-east-side-by-teens-who-lived-it-body-image-1495570493

Kids filminin senaryosunu yazarken kendisinden fikir alan Harmony Korine, Supreme markasının ilk adımları ve Harold Hunter, Chloë Sevigny, Gio Estevez, Justin Pierce gibi günümüzün ünlü isimlerini fotoğraflamış Highlyann Krasnow ile Mel Stones, fotoğraf kitaplarının bütün gelirini NYC Public Schools Art & Photography‘ye bağışlamak istiyor.

Kitabı satın almak isteyenleri şuraya, kitapta bulunan fotoğraflara göz atmak isteyenleri de buraya alalım.