KASET YENİ PLAK MI OLUYOR?

KASET YENİ PLAK MI OLUYOR?


Sıra Napster'da


Biz hala “Plak sektörü ele geçiriyor” diyelim, kaset satışları arkasından gümbür gümbür geliyor.

jay-z-cassette

“Tarih tekerrürden ibarettir”in müzik endüstrisindeki karşılığı olarak Plak, kaset, CD ve dijital format şeklinde ilerlemesinden sonra “Sırada ne var acaba?” diye düşünürken başa dönüp plağın popüler olduğuna tanık olduk. Bu mantığa göre ise sıranın kasete geçmesi lazım. Official Charts Company’nin yaptığı araştırma ise sıranın gerçekten kasette olduğunu gösteriyor.

kasabian-cassette

Dünya çapında son 10 yılın en yüksek satış rakamlarına ulaşan kaset satışları, sanatçıların da dikkatini çekmiş durumda. İngiltere’de geçtiğimiz yıla göre %112 artan kaset satışlarının bu kadar yükselmesinin ardındaki neden ise Lana Del Rey, Royal Blood, Jay Z ve Kasabian gibi isimlerin plak, CD ve dijital formatın yanında yelpazelerine kaset formatını da dahil etmesi. Bu gelişmeler ise artışın büyük ama satışların küçük olmasına rağmen önümüzdeki yıllarda karşılaşacağımız yeni durumlar konusunda fikir veriyor. Bizden tavsiye, şimdiden bir walkman edinin.

Bu gelişmeyle ilgili 2017’nin İngiltere’de kaset formatında en çok satılan albümlerinden birinin sahibi olan Kasabian’dan Serge Pizzorno “Bu uzun zamandır duyduğum en güzel şey, biraz da psychedelic değil mi. Bu haber uzun süre yüzümü güldürecek çünkü kasetle müzik dinlediğimiz döneminin büyük bir hayranıyım. Birbirimize hazırladığımız özel playlist’ler ve radyodan kaydettiğimiz Top 40 albümleri. Her şey çok güzeldi.” açıklamasını yaptı.

İşte şimdiye kadar 2017’nin kaset formatında en çok satan albümleri.

Ekran Resmi 2017-11-21 11.38.11