İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NİN MUSİKİŞİNAS BÖLÜMÜYLE ÇOK MESUT OLACAĞIZ

İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NİN MUSİKİŞİNAS BÖLÜMÜYLE ÇOK MESUT OLACAĞIZ


Grace Jones, Ümmü Gülsüm, Eric Clapton, Ryuichi Sakomoto


Bu sene 37. kez izleyicilerle buluşacak İstanbul Film Festivali’nin Musikişinas bölümü, bir kez daha dünyanın farklı bölgelerinde müzik tarihine damga vurmuş ikon isimlerin özgün ve çarpıcı hikayelerini bizlerle buluşturmaya geliyor.

11111BLOODLIGHT_AND_BAMI_-_WILLIAMS_BLOOD_©_Grace_Jones___Sligoville_Limited___Blinder_Films_Limited___The_British_Film_Institute___British_Broadcasting_Corporation_2017

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği; onlarca bölümde yüzlerce film izlemek için bilet kuyruğunda yılmadan bekleyeceğimiz, bu sene 6-17 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek İstanbul Film Festivali’nin müzik ve sinemayı buluşturan Musikişinas bölümüne göz atmadan geçmeyin.

Festivalin bu bölümünde gösterilecek Looking for Oum Khultum, Ryuichi Sakamoto: Coda, Grace Jones: Bloodlight and Bami ve Eric Clapton: A Life in 12 Bars filmlerine şöyle bir göz atacak olursak; İran asıllı ünlü sanatçı Shirin Neshat’ın yönettiği Looking for Oum Khultum, Türkiye’de Ümmü Gülsüm olarak tanıdığımız Arap müziğinin öncülerinden Mısırlı bu eşsiz şarkıcının hayat hikâyesini, onun hakkında bir film çekmek isteyen bir kadının hikayesi üzerinden anlatıyor.

lookingoutoum_poster

Sadece Japonya’nın değil, dünyanın en özgün ve en saygın bestecilerinden Ryuichi Sakamoto’nun hayatı; synth pop üstadı olduğu 1970-80’lerden deneysel elektronika’ya uzandığı günümüze, aktivizmi ve konserleriyle sanatçının 50 yıllık kariyerine Stephen Nomura Schible’nın gözünden, Ryuichi Sakamoto: Coda isimli belgesel ile tanık olacağız.

Sakamotoposter00x800px

Bir punk idolü olmasının yanı sıra, sıradışı güzelliği ve fiziğiyle androjen bir ikon, hem müzik sahnelerinde hem moda podyumlarında bir diva olan Grace Jones’un hikayesi; birbirinden değişik konulara eğildiği belgeselleriyle dikkat çeken Sophie Fiennes’ın beş yıl boyunca Jamaika’dan Paris’e izlediği ve bu seyahatlerin sonucu hayata geçirdiği Grace Jones: Bloodlight and Bami belgeseliyle karşımıza gelecek.

1111BloodlightandBami_1Sheet_International

Rock dünyasının en büyük isimlerinden, 18 Grammy ödüllü bir gitar efsanesi Eric Clapton’ın dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan Eric Clapton: A Life in 12 Bars isimli belgeseli, dev müzisyenin hem dünyaya açık hem de aile arasındaki özel hayatını gözler önüne seriyor.111111poster_ericclapton

Bunlar henüz daha buzdağının görünen yüzüyken İstanbul Film Festivali’ne bilet alınmaz de ne yapılır? Sadece soruyoruz…