BİR REKOR GİRİŞİMİNİN ACIKLI HİKAYESİ

BİR REKOR GİRİŞİMİNİN ACIKLI HİKAYESİ


Balloonfest


Bundan 32 yıl önce Cleveland’da bir grup insanın giriştiği bir dünya rekoru denemesinin belki de iki insanın hayatına mal olan hikayesi…

QQQ

1986’da Cleveland halkı Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için aynı anda en çok balonu gökyüzüne salma denemesine kalkıştı. Onlarca hatta yüzlerce gönüllünün, günler süren uğraşlarından sonra şişirilen bütün balonlar biraz da olumsuz hava şartlarından dolayı bekleneneden erken ama yine de rekorlar kitabının kurallarına uygun şekilde gökyüzüne saldı.

Bir anda gökyüzüne ulaşan 1.5 milyon balon, izleyenler ve bu rekora katılanlar için şahane görüntüler oluştururken aynı anda, aynı balonlar şehirin kıyısında bulunan Erie gölünde balık tutmaya giden iki arkadaşı arayan sahil güvenliğin karşılaşmak istediği son şeydi. Bir süre uçtuktan sonra rüzgarın da etkisiyle göle iniş yapmaya başlayan balonlar, arama kurtarma ekiplerinin kafasını karıştıracak görüntülere sebep oluyordu. Suyun üstünde can yeleği gibi gözüken binlerce balon arasında kaybolan iki balıkçıyı bulmak imkansız hale gelmişti.

www

Kazadan bir hafta sonra balonların ortadan kaldırılmasıyla ulaşılan balıkçılar için artık her şey çok geçti. Böyle bir olaya sebebiyet vermesi sebebiyle rekorlar kitabına girme hakkını da kaybeden bu girişim, balonların yarısından fazlasının Kanada semalarına uçmasıyla, gökyüzünde yarattığı kirlilikle ve iki vatandaşın belki de kurtulma şansını kaybetmesiyle kötü bir anıya dönüştü.

Bütün bu süreci dönemin görüntüleri ve haber anonslarıyla birleştiren Topic isimli Vimeo kanalı, iyi niyetle başlayıp kötü sonla biten bu girişimi detaylarıyla bizlerle buluşturdu.