PAKİSTAN’IN STUDIO GHIBLI’Sİ: MANO

PAKİSTAN’IN STUDIO GHIBLI’Sİ: MANO


The Glassworker'ı izleyin


Pakistan’ın tamamı el çizimi üzerine üretim yapan ilk animasyon stüdyosu Mano Animation Studios, fazlasıyla Studio Ghibli havası taşıyan ilk kısa filmi The Glassworker’ı yayınladı.

m

Stüdyonun arkasındaki isim olan Usman Riaz, yaptığı işlerde Hayao Miyazaki, Isao Takahata, Takeyuki Kanda ve Disney yapımı filmlere ufak göndermeler yapmayı seven bir çizer. Miyazaki’nin Howl’s Moving Castle ve Castle in the Sky’da yaptığı gibi filmini kurgusal, belli belirsiz bir Avrupa kentinde kurması üzerine “Japonların bunu yapış şekline hayranım. Karakterlerini ve filmlerini hem vahşi batı temasında aksiyonlara sokmalarını, bunu yaparken de Japon geleneklerinden ödün vermemeleri beni çok etkiledi.” yorumunu yaptı.

Riaz, “Ben de kendi filmimde Pakistanlı biri gibi hayatını devam ettiren, Urduca konuşan ama Avrupalı gibi davranan bir cam işçisinin hikayesini anlatmak istedim.” diyerek hem filmin gelişme süreci hem de içeriğiyle ilgili ufak ipuçları paylaşmış oldu.

Aslında animasyon, Usman Riaz’ın bir sanat dalında ilk uğraşı değil. Bundan önce Youtube’da milyonlarca izlenme sayısına ulaşan bir gitarist olan Riaz, bu yeteneğinin sayesinde NPR’ın Tiny Desk Concert serisine bile konuk olmuş. Aynı zamanda TED Talks’un en genç konuşmacısı ünvanını kazanan Riaz, bu sayede Japonya’ya gidip hayranı olduğu ve hayatında kırılma noktası olan Studio Ghibli’yi salya sümük ağlayarak gezme fırsatı yakalamış.

2016’da Mano Animation Studios’u kurmak için Kickstarter’da elli bin dolarlık bir kampanya başlatan Riaz, bu kampanyadan hedeflediğinin iki katından da fazla bir geri dönüş almış. Eğer işler yolunda giderse ilk uzun metrajlı filmini 2020 yılında yayınlamayı planlayan bu yetenekli ismin şimdilik ilk işi olan The Glassworker’a ve bu projeyi nasıl hayata geçirdiğine bir bakın deriz.